>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Wednesday, December 29, 2010

Mama dapat Voucer RM5

td buat BW sambil tunggu tenet Ok utk buat pengsahan kt HRMIs..so tetiba tgk sal pengumuman peserta bertuah...n try klik..huhuhu..xsangka lak nama mama tersenarai gak dalam yg bertuah 2...huhuhu..xcaya...jom tgk...


ha..mama no 86....so dpt le membeli kt blog HOS...dh survey brg yg berkenan kt hati...tunggu duit lebih ckit baru order...hihihi

nk tgk keputusan penuh klik sini yekk


Tuesday, December 28, 2010

HOBI MAMA SEKARANG

nk tau per hobi mama skrg!!!buat masa skrg n dh hampir sebulan n sejak hadir kelas buat cupcake hari 2...mmg keje membakar jer hobi mama...buat kueh mueh..klu blh segala macam mama nk buat asal tgk cm best n cukup bahan....hehhe...gilessss sguh la skrg...hobi ni cm musim gak..kadang time musim menjahit....hemm..mmg xberasap la dapur mama 2...kadang bila musim masak..hemm..segala jenis nasik n lauk yg nak dimasak..huhuhu...
pelik kan style hobi mama ni...per2 pn nk story sal membakar la..hemm..setakat ni mama dh byk kali buat cupcake..sampai jemu dh nengok cupcake 2..tp buat mmg xjemu la..huhuhu..dh buat segala cara utk kek coklat...dah buat kek red velvet...dah buat roti...dah buat creampuff..hemmm..blh dikatakan aktiviti wajib dalam seminggu....hahahaha....yg latest mama buat cupcake red velvet...fuh..menjadi..cantik n sodapp...kali ni buat puas hati dr yg 1st time buat hari 2..xnmpk merah lgsung...hihihi...
jom tgk pict yg mama snap hasil yg terkini....huhuhu..cuma yg kureng ckit bila topping sepatutnya creamcheese tp mama buat buttercream cz creamcheese xbeli...huhuhu...tp rupa cm letak creamcheese dh kn...huhuhu
berminat nak tempah....blh call mama yekk..atau email mama...harga blh runding,,,ok

RumahKU Tanah SuamiKU

  alahai bila la nk dpt umah cmni..

xdpt yg atas dpt seketul cm bwh ni pn jd la...janji umah sendiri...huhuh
tp klu xde tanah..cmna nk ada umahkn...

alahai..bila la nk dapat umah sendiri...hemm..umur dh nk masuk 27...harap2 di tahun yg baru dapat la aku buat loan utk buat rumah...hemm..tp tanahnya mana????..alahai mmg xde tanah pn...nk beli umah kt area USM ni..alahai...mahalnyoooo...xtermampu gaji ku seorg...huhuhuhu..okla..nk citer bab tanah lu.....cuti krismas ni kami cuma blk kg mr hubby..2 pn hari ahad...hari sebelum 2 ke tanah merah...mr hubby baiki kereta pak sedaranya...hemm..2 hari kami kt sana..naik jemu n boring jer..yela..duk umah org kn..tp klu xikut lg la boring...huhuhu..so layan jerla...bkn slalu nk melepak umah org kn..heheheh...okeh..cukup..dh melalut jauh dh ni..hehehe..

hemm..ari ahad my MIL & FIL pn balik kg gak...kt mana?...heheh..kt kg. Panggong, Pasir Puteh...hemm..katanya nk setle hal tanah...nk pecah lot katanya...so bila dh bincang ngn penghulu..n my FIL pn bgtau la kt MIL n kami sal bayaran yg kena buat utk pecah lot...myb bayar utk ukur tanah n utk geran tanah la kot...hemm..my FIL ada 3 lot..1 lot nk la 1.5K..hemm..maknanya kena sediakan 4.5K la utk FIL...tp masalah kewangan la yg my FIL hadapi..biasala..dia dh lama pencen mana nk cekau sebanyak 2...tup2 dia alih perhatian kt kami...n mama lak buat garu kepala la..mmg xde duit byk 2...so my MIl bgtau..klu ada utk 1 lot pn xper la..blh la buh atas nama mr.papa i 2...dapat la tanah ngn rege 1.5K jer...

hemm..tp sebelum 2..my FIL pn dh bgtau awal sal tanah yg dia nak kasi kt my hubby dh ada...n kawasan pn dh strategik sgt2...tepi jalan, depan umah ma sedara hubby...cuma masalah skrg jauh dr tmpt keje mama la...ambik masa 45minit gak nk dtg keje hari2..hadoi...tp bila pk dr xde tanah n umah lgsung n duk menyewa kt kubang kerian jer..better buat umah situ jer..hemm...mama pening2..
tp yg pasti akan jd umah ku n tanah suami ku la nnt..cz mama yg akan buat loan utk buat umah..n tanah mmg hak milik mr hubby....huhuhuhu

 ha..lbh kurang cmni ar tanah yg my FIL nk kasi kt my hubby 2...tepi jalan n xyah nk tambun2 just tebang mana2 pokok n buat umah jer...huhuhu

okla..nnt mama story lg sal tanah n umah bila ada citer terbaru ttg 2...per2 pn yg penting sekarang mama nk cnfrm keje lu...pas2 baru pk nk cari umah...hope dapat la nikmati hidup dirumah sendiri n bukan umah sewa


Monday, December 27, 2010

PanCake Malaysia a.k.a Lempeng

semalam tetiba rasa lapas pas balik dr kg hubby kt pasir puteh...hemm..so mama jenguk kt dapur tgk apa yg ada..nk makan nasi cam terlebih waktu jer + malas nk masak...hehehehe...so jenguk bekas tepung mama, ada sikit lg tepung gandum dlm plastik yg buka..yg belum buka xyah ckp la..ada 2 kg lg...hehehe...so...tetiba teringin nk makan pancake malaysia...huhuhu...lempeng la...hemm..teringat zaman kanak2...my umi suka sgt buat lempeng...nk2 lempeng kelapa...syok 2 mkn time panas2 di musim hujan...huhuhu...tp intai dlm freezer xde lak kelapa...so buatla lempeng gula...huhuhu...jom tgk resipi lempeng mama..

Lempeng aka pancake malaysia

 bahan-bahan:
1cawan gandum
4 sudu besar gula
1 biji telur
sedikit garam
1cawan air

cara-cara:
masukkan kesemua bahan2 diatas n kacau rata sehingga nmpk pekat n likat cm buat kek...if ada kelapa..masukkan sekali...
sediakan kuali/pan...letak sedikit minyak...n masukkan sesenduk n ratakan atas pan n terbalikkan lempeng bila dh garing...n angkat setelah masak,..
nk sedap makan ngn susu..tp my hubby xsuka susu so makan ngn gula pn sodapppp...

Thursday, December 23, 2010

FUYOo...ANAK SEDARA MAMA DAPAT 9A




hari ni result PMR kuar...hemm..ada la 3 org ahli keluarga mama yg akan ambik result PMR...hemm..so td mama pn call mr papa suh tanya sal anak sedaranya sal result...hemm..selang 1/2 jam..mr papa call me back...agak terkejut dgr resultnya..happy jer dgr...cm mama lak dpt result..huhuhu...mr papa cakap...kakak dpt 9A..hemm..duk kira2...ooo..dia ambik arab..hemm..tersangat2 terer la anak sedara i ni...huhuhu..bangga jap ada anak sedara @ ahli keluarga yg cemerlang cmni....skrg ni nk tgu result dr spupu mama lg 2 org...hope diorg pn dapat result cemerlang gak...hehhe....


Wednesday, December 22, 2010

hujung minggu mama

dah lama xupdate citer2 terkini mama n family...hemm..actually mama rasa cm bz jer..tp rasanya xbz pun..saje nk membzkan diri...okla..mama nk story citer hujung minggu mama...
actually hujung minggu lepas mama buat la ckit makan2 ngn family sempena birthday F.I.L mama...tp sebenarnya birthday FIL mama ni 21hb tp sebab mama xbalik utk minggu seterusnya..so mama buat minggu ni..so sempat la jugak mama buat kek untuk FIL mama..2 pn atas permintaan my hubby yg kata my FIL mama suka makan kek mama buat..so dgn rajinnya mama buat la...hhehehe...tp suka sangat buat kek...menjadi n lawa jer rasa...disamping rasanya yg nyum..nyum...sedop gitu...
kebetulan gak cousin hubby mama pn ikut serta so makan2 kami hujung minggu agak meriah ar...ditambah lak SIL & family mama pn join sama..wah bertambah2 meriah g2 majlis..hehehe...syok2...kt bawah ni mama sertakan sekali pict yg sempat mama snap time majlis makan2 2...n kek yg mama buat n deko..huhuhu...






 makanan yg terhidang...Nasi AYAM-mama buat sendiri tau, agar2 pandan- MIL yg buat n Kek birthday-mama buat gak..hehehe..agak meriah gak la kn...




 birthday boy..hehhe..my FIL n sepupu2 hubby
 ni versi penuh...my MIL n FIL with Sepupu2 yg spoting moting...hehehe


uik...my family pict lak xde..heheh..xpela...biasala..lupa nk snap lg lak mama photografernya..so kira halal la ekkk...

CreamPuff & Puding Karamel@gula hangus

hujung minggu lepas mama ada buat mjlis utk FIL kn...hemm..rasanya entry sebelum ni...hemmm..sambil2 buat kek utk FIL...mama tetiba lak rajin n teringin nk buat creampuff sndiri..so per lagi...google la kn..hemmm...jumpa resipi n bahan2 yg diperlukan pn cukup....ok..jom tgk resipi yg mama copy paste hasil carian kt google...

CREAMPUFF

Bahan-bahan ( 10 biji )

·         100ml air
·         45g butter-suhu bilik, potong 1cm
·         60g tepung gandum- diayak
·         2 biji telur(100g)

 

Cara-cara

1.        Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.

Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
1.        
 Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
2.        
 Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
3.        
 Masukkan telur, kacau cepat-cepat
4.       
 Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
5.        
 Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
6.       
 Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
7.        
 Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
8.       
 Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
9.       Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
10.     
 Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
11.      *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.

CREAM

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

Cara-cara

1.        Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2.        Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3.        Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
4.       Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
5.        ** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

jom layan hasil usaha gigih mama...tp creamnya xjd la...nnt mama nk try buat balik..huhuhu



semalam lak tetiba mr papa request nk makan puding karamel ni..hemm..mmg agak lama mama xbuat pn...so mama buat la n bawak la p keje hari...yumm..yumm..sodap...jom tgh resipi...

PUDING KARAMEL
bahan-bahan
5 sudu gula- utk buat gula hangus
1 tin susu cair
5 biji telur - mama guna gred B @ C jer
4 sudu besar gula
sedikit perisa esen vanilla

cara-cara:
hanguskan gula dalam kuali hingga nampak keperangan, pastu masukkan dalam loyang pengukus.
campurkan kesemua bahan yang lain dalam satu bekas...kacau rata n sehingga sebati
kemudian masukkan semua bahan yang dikacau rata tadi kedalam loyang gula hangus...pastu tutup loyang ngn aluminium foil bagi memastikan air kukusan xmenitik masuk dalam puding yang dikukus...
pastikan pengukus sudah sedia utk mengukus yek kawan2...kukus puding selama lebih kurang 45minit...
dah masak n agak sejuk..boleh la telengkupkan dalam pinggan yg sesuai....
tararrrr..hasil nya...yg ni mama dh siap ptong utk bekal time keje....yg penuh lupa nk snap..hihihi...

okla..slmt mencuba yekkk...



Tuesday, December 21, 2010

DAH SELESAI JAWAB EXAM

studymth.jpg

Akhirnya mama selesai jawab exam hari ni,...hadoi..sakit otak duk perah otak time jawab tadi...hope mama lulus la kali ni...hemm...tgk pada soalan senang ckit dari yang sebelum ni...tp stay kena perah otak sebab otak mama ni kan dh berhabuk..lama xdigilap ngn proses ingat mengingat ni...hemm..sejak dh kawin ni...slow sgt bab2 nk mengingat fakta2 ni..bkn fakta pn mama xingt...hadoi...2 la umur n masa kan..makin lama makin kurang skill yg ada kn...huhuhu..per2 pn moga mama berjaya...mama nk confirm cepat2 la...nk baiki taraf hidup..nk beli umah...yg paling penting...keje dh xrisau sal cnfrm...huhuhu




Monday, December 20, 2010

EXAM LAGI

alahai esok exam lagi utk perkhidmatan...bila la mama nk lulus exam ni...dh boring p exam...bila dh 2 kali xlulus..rasa cm malu kt diri sendiri pn ada...hadoi...apa nk jd la ngn mama ni...study xfokus...jawab exam pn xfokus...skrg ni lak mama tgh blur jer nk jawab exam esok..nk study pn cm xtau nk study per..Ya'Allah bantula hamba mu ini...tenangkanlah fikiran ku..permudahkan segala urusan ku...amin...
ha'a..cm my raisya la peel ku skrg..tergaru2..terbelek2 nota ni,,,xtau mana nk fokus dlu...hadoi....hope blh la jawab n soalan pn harap senang la dr yg lepas2...moga akan ada rezeki utk anak2 ku nant..huhuhu...

hemm.selagi aku xlulus exam ni selagi 2 la aku xkn cnfrm..so harap sgt lulus exam ni...aku nk cari umah sndiri biila dh cnfrm..2 la satu2nya hajat hati aku utk kesenangan aku n family...moga tercapailah hasrat ku ni...sempena jugak ngn tahun baru yg bakal tiba....

Sunday, December 19, 2010

buat tutorial scroll dalam entry

huhuhu..tetiba jer raji nk mengh"update" my blog...nk buat keje line xok so mama ambik mama untuk update blog n tertengok lak tutorial dr blog zaidah...hemm..cm best jer...n memandangkan mama mmg memerlukan scroll untuk entry mama...so w.not mama cuba kan..hehehe...korang pn nk scroll cm mama ni ker?hemm..jom blaja ky blog zaidah..mmg best..n mcm2 ilmu mama dapat..lepas ni mama nk cuba utk ubah font tajuk entry lak..hehehehe....hope menjadila...

Bila mama Emoooo...

mama agak tension minggu lepas n fikiran mama pn agak xmenentu mayb sebab mama nk period kot..hemm...macam perasaan ada...sedih..rindu...sayu..mcm2 feeling yg xbest ar...feeling yg best xde la plak bila time nk period...n mama mmg xsuka ngn perasaan 2...huhuhu...

hemm..entah la..tp mama nk kongsi kn ngan teman2 mama...time minggu lepas merupakan minggu emo mama...tetiba plak teringat si dia..hemm...sapa si dia..huhuhu...my XBF tau...entah la kenapa..tetiba dia dtg menjelma dlm fikiran mama..kata org bila kita tetiba teringat kt seseorg pasti dia pn tgh ingt kt kita jugak..hemm..entah la...dia ingt kt mama x..tp bg mama itu semua dh xpenting cz cuma teringat kisah2 lama ngn dia jer...tetiba rasa cm nk bandingkan bahagianya mama ngn si dia n mama n mr papa...mama tau mr papa mama ni mmg xromantik cm dia..xfokus n ambil berat cm dia..agak kurang mempamerkan kasih sayang dia kt mama...smpai satu tahap mama blh rasa cm cemburu jer bila kasih sayang my papa lebih pd my raisya...huhu..apa jenis perasaan la...kdg teringin nk kembali ngn si dia..isk..isk..hantu setan mana la dtg mengusik n buat mama pk sejauh 2..astagfirullahalazim.....moga dijauhkan....

hemm..tp bila dipk kan kembali hubungan mama n papa...mmg mama rasa kurang something..cz papa jenis yg susah nk kongsi apa2 ngn dia..cz mama tau n korang pn tau kn..p'puan nk laki yg boleh mendengar sedikit sebanyak masalah n kongsi everything ngn pasangan..tp bagi mama..my papa xdpt kasi mama yg 2 semua...frust n sedih pn ada...kadang smpai terpk nk je p jumpa kaunseling kt pejabat agama nun..bkn nk cerai ke apa..nk suh ada yg dgr masalah mama..cz mama tau mmg mama xlh nk kongsi everthing ngn papa n dia selalu xfokus bila mama nk luahkan something kt dia...
"ya'allah berikanlah pada hambamu ini kekuatan & kesabaran dalam menghadapi liku2 yang penuh ranjau ini...hambamu ini buntu dalam memikirkan jalan penyelesaian atas kesulitan yang dihadapi ini...hanya padamu hamba memohon & hanya padamu hamba berserah...amin...."

hadiah dh dipos

buat peserta contest mama..hadiah dh diposkan...3 bungkus dh pos tinggal lg 3 lum pos...harap sabar yekk..minggu ni gak mama akan pos kesemua hadiah 2...ok

Monday, December 13, 2010

HADIAH DH JUMPA...

HADIAH UTK PESERTA CONTEST MAMA DH JUMPA...HEMM,,MASUK DLM TMPT MAMA SIMPAN PLASTIK...HUHUHU,...JENUH DUK MENCARI...HUHUHU..

SKRG NI PROSES NK BUNGKUS HADIAH...HARAP SABAR JER PARA PEMENANG...

PER2 PN KITA TGK HADIAH YG DH MAMA SIAP BUNGKUS...TP XSEMUA AR...HUHUHU

Sunday, December 12, 2010

Cincin Nikah Mama

hemm...dh lama mama pendam citer ni..tp sebelum ni xcnfrm lg...hemm...balik cuti ari2 apa yg mama agak mmg betul2 jadi...huhuhuhu...sedihnya....

hemm...korang tau kn...tiap perkahwinan ada tanda yang boleh buat kita kenangkan..cm mama ni...dapat la sebentuk cincin yg xbrp nk cantik mana dr mr papa..tp 2 la satu2nya bnda yg sgt2 mama sayang n bnda yg boleh mama kenangkan bila pk hal kawin...tp semua 2 hanya kenangan....sedih tau....cincin mama hilang...tp bukan mama yg buat hilang n mama pn xnak la tuduh MIL mama buat hilang..mmg benda dh nk jadi...ada la lg brg mama yg hilang...hemm..gelang kaki mama...bdgt nk suh MIL baiki tang locengnya...n mmg MIL pn nk baiki la..so suh la dia pegang...tup2 balik hari 2 MIL mama sahkan mmg betul2 xde dlm beg dia...dia pn hilang cincin gak sebentuk...dia pun frust ngn bnda ni...mama ni lagi la frust..xyah nk cakap la..nk nangis terus kt situ tp cover jer...huhuhu...

cincin kawin mama last pakai time dlm pantang ari 2...kasi kt MIL cz cincin 2 bahayakan Raisya..so mmg terpaksa xpakai cincin la...klu x..mmg mama xkn buang cincin 2 dr jari...takut benda2 cmni la..tp mmg dh nk jd kn...hemm..cincin kawin ni mmg dh xsama even Mr papa ganti yg baru sejibik ngn yg hilang tau...cz kt cincin 2 ada kenangannya...huhuhu..alahai...mama terkilan...terkilan..terkilan sgt2....cz mama xsimpan sendiri cincin mama...huhuhuhu....apa la nasib mama ni...dh bertimpa2 lak...
nk membeli time skrg mmg xtermampu dgn harga emas yg mahal yg amat..nk dpt cincin 2 mahu nk kena ada plg kurang RM1K 2 pn myb xde seberat yg mama punya....gelang kaki 2 mama beli dr duit hantaran mama tau...mahu dekat 2klebih nk dapat yg baru..alahai...nasib..nasib...


Monday, December 6, 2010

Doa Akhir Tahun & Awal Tahun

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”
Doa Akhir Tahun Hijrah
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.
Doa Awal Tahun Hijrah

Hikmah membaca doa akhir tahun Hijrah adalah kita memperingati amalan-amalan pada tahun lalu, sama ada yang amalan yang membawa kebaikan mahupun amalan yang membawa kepada dosa dan lalu meminta ampun atas kesalahan-kesalahan serta meminta perlindungan Allah swt. daripada kejahatan syaitan dan manusia.
Manakala hikmah membaca doa awal tahun Hijrah pula adalah kita memperbaharui azam untuk melakukan kebaikan dan meminta kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya.

Wednesday, December 1, 2010

Cerita Raya Haji @ Aidiladha

 hemm..raya dh lama berlalu tp entry raya baru nk buat...huhuhu..sibuk yg amat pas raya....tp raya haji thn ni xbest sgt cz kedua2 belah umah xde yg buat korban...thn lepas ada la jugak yg korban..tp thn ni hnya sekadar pungut hasil korban org jelah...moga rezeki kami adala dithn depan utk buat korban....amin...

jom tgk pict kami time pagi raya...xde la meriah sgt cz my ayah xde ngn kami...mama pn mandi pg raya kul 9..hahahah...xde smgt lgsung....uhhhuhu...tp ada la mama buat juadah ckit,,,smbil2 praktis buat cupcake n kek coklat...my umi pn byk buat juadah raya..ada tapai pulut..tapai ubi..ketupat, rendang...nasi minyak...hemm..kira meriah gak la makanan pg raya kami sekeluarga...

hemm..per2 pn layan la pict kami time raya..hehehe