>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Tuesday, August 30, 2011

Raya..Raya..oh Raya

huhu..agak seronok gak ar raya tahun ni..hemm..p[uas hati je sbb semua juadah raya mamm yang buat sendiri..berpenat lelah di malam raya sampai ke pagi raya..huhuhu
tahun ni mama buat sate, kuah kacang, nasi himpit, nasi tomato & ayam masak merah....hemm..menu sampingan yang sempat mama bantu ummi mama adalah ketupat palas...seyes 1st time buat menjadi dengan cantik cm ummi mama lak buat..huhuhu..sonok2..ni bantu pn sebab ummi mama sibuk bab jahit menjahit so umama terpaksa tolong siapkan mana yang xsiap...hampir separuh gak mama buat tau..bangga jap..huhuhu

hemm...photoshot raya pn cm meriah ckit tahun ni..ummi n adik2 siap buat tirai cm org nk tunang ag sempena nk bergambar...huhuhuhu..meriah 2...mama pn mula2 tgk tirai meriah 2 terkejut gak kot2 la adik mama nk tunang n diorg nk bg suprise kt mama..tp xde pn..just utk photoshot je...heheheh...so pict photoshot akan menyusul kemudian yekkk..sabar yekk teman2.... entry ni pn xbergambar gak...xsempat nk transfer ag segala pict2 dlm lappy..huhuhu...


p/s: terkilan ckit..pict raya mama sekeluarga xsemeriah tahun lepas ar...raisya moody lak...semua pict nk nangis je...huhuhu...layan pict adik2 jelah yg cun2 n meriahhh


Thursday, August 25, 2011

Kad Raya Kami Tahun Ni

huhuhu...org lain sibuk buat kad raya...mama pn nk buat jugak la..sebenarnya semalam ag siapnya...cuma sebab arini mama last keje so arini la baru mama post kt entry yekk..hehehe

okla yekk..selamat berhari raya semua..semoga ceria2 di pagi syawal nan indah..

mohon ampun & maaf dari mama kot2 ada yang tersinggung dengan entry2 yang mama penah buat sebelum ni...huhuhu...

p/s: doakan kami selamat sampai n kembali dr kampung yekk...




BISKUT ALMOND LONDON

NI SALAH SATU BISKUT WAJIB YANG HARUS MAMA BUAT TIAP2 TAHUN...SEBABNYA RAMAI YG SOKAAAAA SAMA INI BISEKUT YEKKK...HUHUHU.. MAMA PN SOKAAAA JE MAIN2 NGN COKLAT CAIR...HUHUHU...

MOH LAYAN PICT YEKKK
HEMMM..RESIPI KORANG CARI SENDIRI LA..MALAS NK C&P LA...XGUNA RESIPI MAMA PN..HUHUHU



SIB BAIK TAK TERLAJAK...UWAAAA

Ramadhan hampir meninggalkan kita xlama lagi...sayunya hati rasa...adakah masih berpeluang bertemu ramadhan akan datang..hemm..xsiapa yang tahu kn..tapi Syawal yang bakal tiba moga membawa sinar bahagia buat kita semua kn...huhuhu..moga berkesempatan merasai Syawal itu...

huhuhu...la ke laut citer mama ni...hehehe..pemanas pagi jer...huhuhu...ni nk story perihal sahur...sepanjang puasa tahun ni lum penah miss tau...time mr papa ada ari2 selalu miss kesnya konon nk suh dia bangun dulu..cehhhh...hampeh..last2 2-2 xsahur..kui..kui...hemm..tp tahun ni mama sahur sorang2 je kan..mmg sah2 la mama kena bangun..xbangun pn xkisah tp diri sendiri la yang rasa penangan xsahur disaing hari kan...huhuhu..so pagi tadi sib baik xterlajak..huhuhu..jam dah kunci siap kul4.40 n sampai waktunya berbunyi cam biasa...tp mama ni yg selalu set mind duk pk awal lg..leh sambung tdo kejap lagi ar..n hentah hape2 alasan lain lagi..meneruskan tdo dengan lenanya..huhuhu...tup2 kejut balik kul 5.30 uols...adusss...10 minit ag nk abis waktu sahur..so bangun cm lipas kudung la pagi tadi..hehehe...hambik ko sape suh sambung tdo..nk kata setan menghasut xde rasanya bulan2 pose cmni..ni setan diri sendiri la punya angkara..keh..keh..
so bangun2 je terus terkam pinggan n letak nasi n terus ngap cm ular sawa telan kambing la plak rasanya...hahaha..sib baik xtercekik..keh..keh..


hemm..7 minit pas2 settle..uikk...ada lagi masa lebih..haha..yela..makan nasi kunyah xsempat hancur dh telan..mana xcepatkan...huhuhu..sib baik makan nasi lemak yang buat berbuka semalam...klu buat lauk sah2 kena panaskan dlu pastu sah2 slow je tekak nk menelan..huhuhu..mau makan masa hampir seengah jam...huhuh...lantak la..janji dapat bersahur dengan sempurna...huhuhu...

hope esok xterlajak la...dh la start cuti..dh xpayah pk nk g keje dh..hehehe




Wednesday, August 24, 2011

Gaji dah masuk tapiiiii

Adusss,,senak kepala mama memikir hal pitis2 sekalian alam ni..huhuhu...mama tau arini gaji..so dengan otak yang agak weng..weng...tambah lak tgk barang murah ckit mula la nk melabur...pasang niat nk beli lain...tup2 dh nmpk barang kt depan dh lain jadinya...barang yang nak xdibeli pn yang lain plak disambar...adusss...hati pompuan sungguh la mama ni...xpk depan blkg dah sebelum beli...skrg nyesal pn ada...xnyesal pn ada gak..keh..keh...

huhuhu..pe yg mama labur pepagi ni...uikkk..bukan melabur kt tandas yekk...melabur kt org lain...hemm..mama beli tudung lagi...rasanya bulan ni dh 5helai mama beli tudung..pagi ni ada bawak tudung lagi...janji dihati nk beli tudung color kelabu yang sesuai ngn baju raya mama...tup2 tgk tudung lari jauh sgt ngn color baju..uissss...xboleh..xboleh...nmpk cacat sgt kan mama pakai....huhuhu..xnk la pesalah fesyen dipagi raya nant...xmo..xmo...so belek punya belek terjumpa color hijau...hemm..xde lagi ni tudung hijau cmni...hemm..cam kena je ngn baju pakai arini...tmbh la ada yg menyokong dr blkg..hehehe..suuuupppp..dh terambil satu..huhuhu...so khusyuk tgk org belek mama belek la sekali round ag...tup jumpa tudung pesen idaman hati lak..tp color lak xkena...tp pk2 kt baju raya ada color biru n hitam ckit2 kt corak baju...hemm..pk 2kali terus ngap lagi satu...adussss...habis sekeping hari ni...huhuhu...mmg luar sedar ke hape...baju raya ke-2 xbeli ag ni..xkn sepasang je baju raya tahun ni..huhuhuhu...tolongggg....
ha..ni dia tudungnya...satu kain t-shirt pesen skrg n satu lagi chiffon 2 layer
view dekat ckit la...hitam+biru...

so pas bayar tgk transaksi kt akaun..adusss...kira2 hutang wajib bayar lu...uwaaa balance sebelah tngan je utk beli baju raya n nk buat makan pas raya..cmna ni....
hemm..hope mr papa bawak balik banyak duit la nnt...untuk ganti balik yg wajib bayar tadi...huhuhu...leh la tampung utk gaji seterusnya nanti...



Tuesday, August 23, 2011

Biskut Arab la plakkkkkk

huhuhu...ni aktiviti dlm sehari time cuti ari2...buat pas buat biskut suji pelangi kristal..yelah bila tgk suji pelangi cm xbrp byk je ditambah ngn my SIL dh tempah awal2 before pose..so mama pe lagi..operasi arab la plak..mls la buat biskut sama..kasi nmpk lain walaupun rasa sama je...huhuhu..sebenarnya biskut arab atau suji ni favorite my SIL...hemm..dia tempah bukan bayar pn..cuma tempah nk makan..suh kita buat awal2 n banyak ckit utk dia ngap time raya nnt la...cnfrm balang biskut arab n suji kristal dlm genggamnya...huhuhu..xkisah pn...mama ni seronok bila org makan hasil kerja kita...huhuhu..letih membuat xterasa je...

ha..ni dia biskut arab mama...jenuh duk bubuh ceri kt atas 2...huhuhu..sib baik buat time mlm n raisya lak dh tdo time 2...huhuhu..layan jelah smbil layan tv...

versi flashversi xde flash...

moh tgk resipi

BISKUT SUJI aka ARAB

bahan doh :
500-600g tepung gandum
300g gula icing
500g ghee/minyak sapi
secubit serbuk soda bicabonat

ceri untuk hiasan

cara-cara:
1. gaulkan kesemua bahan doh hingga rata n sehingga xmelekat di tangan
2. bulatkan doh sebesar guli dan atur atas dulang
3. bakar pada suhu 150'c selama lebih kurang 15 minit
4. biarkan biskut sejuk diatas dulang pembakar barulah disimpan dalam bekas kedap.

selamat mencuba

Suji Pelangi Kristal

hemm..ni tahun ke-2 mama buat biskut ni...sedap n seronok sebenarnya membuatnya..walaupun cerewet tp sebab boleh main color2 rasa cerewet 2 cm dikurangkan jer..huhuhu...sonok sebab hasilnya memuaskan n berbaloi2 la...

kita tgk hasil biskut suji pelangi kristal mama thn ni ekk...


cantikkan..mmg tergoda ngn color2nya...huhuhu(merah, biru, hijau,putih)
moh kita tgk beza yg versi thn lepas ckit....

ada la beza...thn lepas ada kuning (merah, biru, hijau, kuning, putih) thn ni xde kuning..keh..keh...plak 2 byk je color thn lepas...terlebih xcited kn...keh..keh...

jom tgk resipi lak...

c&p dr my resipi je...thn ni pn resipi sama gak...huhuhu

Suji PELANGI KRISTAL

Bahan-bahan ( 40-50 keping )

  • 100 g minyak sapi ( 8 1/4 sb rata )
  • 50 g gula icing - ayak ( 1/2 cwn rata dan kurangkan 1 sb rata )
  • 1/8 sk garam halus
  • 200 g tepung gandum ( 1 1/3 cwn rata ) + 1/8 sk b.soda - diayak bersama
  • 20 g badam kisar ( 2 1/2 sb rata ) -thn ni xbuh pn sbb badam xde..habis buat biskut badam..keh..keh...so lebihkan gandum la 20g...huhuhu
  • pewarna merah,kuning,hijau
  • Secukup gula halus - untuk tabur
  • secukup paper cup

Cara-cara

  1. Suji_pelangi_d_kacau
    Minyak sapi,gula icing dan garam dikacau hingga sebati.Masukkan badam kisar dan kacau rata.
  2. Suji_pelangi_d_uli
    Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan dan mangkuk.Jika doh masih melekit,tambah tepung secukupnya lagi.
  3. Suji_pelangi_d_bagi_4
    Bahagi doh kepada 4 bahagian dan warnakan merah,kuning,hijau dan 1 bahagian warna asal.
  4. Suji_pelangi_d_canai
    Ambil secubit adunan drp keempat2 doh berwarna,campur dan bulat2kan sebesar guli. ATAU.... canai setiap doh berwarna dan tindihkan antara 1 dgn yg lain,kemudian dipotong 1/2 inc persegi.Ambil setiap persegi doh dan bulat2kan seperti dlm gambar contoh....
  5. Suji_pelangi_d_loyang
    Susun di atas dulang pembakar dan bakar selama 20 min pd suhu 160C atau sehingga garing.
  6. Suji_pelangi_n_gula
    Golekkan biskut dgn gula halus dan masukkan ke dalam paper cup.




Monday, August 22, 2011

Tat Nenas versi mama

ha..ni 1st trial..dr tahun lepas ag nk try buat tat nenas ni...tp sebab xde peralatan yang cukup so mama tangguhkan..n akhirnya tahun ni terlaksana dengan cemerlang ag..huhuhu...tp pas siap buat..adussss...sakit siot jari2 mama ni..penangan alat terap tat 2 la...huhuhu..

moh layan pict lu...

before bakar


ni after bakar lak

jom tgk resipi C&P dr blog K.Nor Secubit Garam tapi resipi asal tat blueberry

TART BLUEBERRY

250gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
1 bj kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum
inti/jem blueberry secukupnya
1 sudu teh perisa/esen blueberry-mama xbuh apa2 esen pn
pewarna purple (lebih kurang 1 sudu teh)-tukar je pewarna kuning
** bila ditambah esen dan pewarna ni, adunan jadi lembik sket
so tambah la tepung ya.. lebih kurang 1/4 - 1/3 cawan tpg gandum


hiasan:
1bj kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sudu air
(Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.)
Cara2:
Ayak ke tiga2 tepung.
Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
Masukkan minyak sapi, kuning telur, garam, esen blueberry dan pewarna purple.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
Buat la cam biasa (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.




Oreo Black Beauty Cookies

hehehe,...menjadi gak projek biskut ni...ni kes tergugat tgk kt blog Masam Manis..huhu...me n my sis per lagi..cari biskut oreo la yekkk...huhuhu

hemm...biskut ni mama buat time cuti sakit perut..cehhh..sakit perut tp buat biskut sampai 3 adunan...huhuhu...tp sib baik gak cuti sbb keesokkannya my sis balik kg dah...uwaaaaaa...selamat...

hemm..moh tgk cookies mama..yg xbrp cun..

moh tgk resipi lak yang di C&P dr blog Masam Manis..
BISKUT OREO BLACK BEAUTY
by: Citarasawan

Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - mama xletak
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan- mama guna milk choc compound
Croquant - mama xletak
Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat putih.

Cara ita (mama ikut cara k.ita ni jugak)
Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.


Sunday, August 21, 2011

My Red Velvet Cookies

Haaaa...ramai yang tertunggu2 biskut red velvet versi mama ni...huhuhu..yang pasti resipi ni mama xcilup dr mana2 resipi org ekkk..hasil kreativiti mama sendiri...sebab cantik ngn color merah menyala..pastu boring ngn rasa biskut yang lebih kurang sama..so mama try guna buttermilk yg kita buat kek red velvet 2...hemm..biskut ni xde la baldu pn..saje buh nama velvet blkg nk mencantikkan lagi biskut...pastu guna bahan lebih kurang kek velvet kn..so pesalah kita pinjam nama...xsalahkn...keh..keh...

moh tgk pict lu...

huhuhuhu..design zig zag jer..sbb acuan xcomel..bentuk batman la plak...huhuhu...so deco zig zag jelah yang sesuai...janji rasa coklat putihnya...kn..kn...


meh tgk resipi lak...adusss..lupa nk tulis lak buh per...huhuu

Red Velvet Cookies

175g mentega
100g gula castor- leh kurangkan klu xnk manis

bahan buttermilk
1/2 sudu cuka makan
15 ml susu cair
pewarna merah

bahan kering
250g tepung gandum - klu doh masik lembik leh tambah kan.
100 g Tepung jagung
1 sudu serbuk coklat

hiasan:
coklat putih (double boiler)

cara-cara
pukul mentega n gula kastor hingga gebu n kembang
masukkan buttermilk n kacau rata
masukkan bahan kering sedikit demi sedikiy dan uli sehingga doh xmelekat di jari
canai doh n terap mengikut acuan kesukaan masing2
bakar dengan suhu 170'C selama lebih kurang 20 minit
sejukkan atas radai n hias dengan coklat putih yang dicaikan tadi...


huhuhu..sorry myb sukatan agak xbrp nk betul ckit sbb lupa nk tulis r...uwaaaa..tp lebih kurang ar cm buat biskut biasa 2...agak2 je yekkk..





Thursday, August 18, 2011

entry last day keje...

huhuhu..mood nk blog dh jatuh..gara-gara raya makin hampir n cz mama tinggal ngn raisya je kt umah..so nk berinternet mlm2 dh xblh...huhuhu...kesiankan..huhuhu

hemm..smlm cuti nuzul quran kn...so memandangkan my sis dh balik ke ceneh semalam..so aktiviti membakar biskut agak tergendala...tp mama gagahkan diri mendeco biskut2 yang sangat2 perlukan deco-deco...kesian la kt biskut mama 2 klu xdeco..xde seri cm tukang buatnya....huhuhu...so semalam dh siap deco..agak puas hati..sebab semua biskut yang deco adalah 1st trial tau..hemm...sonok je bila tgk hasil menjadi...so aktiviti mlm ni myb aktiviti membakar lak kot tp kena tgk si kecik gak ar..klu kul10 baru nk masuk bilik..so nmpk gaya cancel rancangan la yekk..tp klu dia ajak masuk bilik seawal jam 830-900 blh la teruskan aktiviti...lagi lak esok cuti...huhuhu...

hemm..nmpk gaya boring la hujung minggu ni..duk layan raisya kt umah jelah..abis2 beleh2 biskut..huhuhu..
sorry..no pict utk entry ni..bdgt nk buh gmbr biskut mama buat seme 2...tp mls lak nk upload petang2 arini...huhuhu..kita postpone yekkk...halal yek kawan2...


ps: setakat arini mama dh settlekan 6 jenis biskut..so bdgt tahun ni dlm 10 jenis...xtau la kot2 lebih..kena tgk masa gak...bahan2 rasanya cukup lagi...huhuhu...


Tuesday, August 16, 2011

Hari ni mama EL

salam ramadhan ke-16..wah cepatnya...lg 2 minggu nk raya...biskut raya banyak ag xsette...korang lak cmna?
huhuhu..arini EL...kesnya mau jaga si kecik la....pastu perut cm nk meragam je...huhuhu...xkisahla kn...lg pn cuti tahunan banyak ag...hemmm....mama mls nk story byk...just nk tunjuk picture happy2 raisya jer...keh..keh...layan masa dtg hospital ari2...