>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

**Perihal Raisya**

Lilypie Kids Birthday tickers

PengikutKu...

Sunday, February 20, 2011

Kueh Lapis

cm korang tau...mama ni jenis suka mencuba n masak memasak...so projek terbaru mama adalah....ehehehe..buat kueh lapis...seyes...menjadi wa cakap lu...sangat bangga dengan diri sendiri...cewah,,,angkat bakul sendiri lak,....hehehe..lantak la nk kata pe pn kn..yg penting mmg betul mama buat menjadi tau...huhuhu...
semalam...pas si kecik raisya tido n sambil2 mama gulai ayam utk mr papa makan after balik keje kul 2 nnt...mama cari2 resipi dlm loker kt dapur n tup2 ada resipi kueh lapis yg dh agak lama mama print...hehehe..n tgk lak bahan2 semua mencukupi..so apa lagi..cm biasa mama mula la operasinya...hehehe...

korang nk resipinya x...

Kueh lapis
Bahan-bahan ( loyang besar utk 40 org )
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk - mama guna santan kotak..guna separuh..
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air- mama guna 3 cawan setngah jer..termasuk santan...
Cara-cara
1.        Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2.        Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3.        Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4.        Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
5.        Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
6.        Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
7.        Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
8.        * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak..

tararrrr...kueh lapis versi mama...guna 3 color tp cm 2 color je..hehehe

selamat mencuba...hehehe