>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Thursday, July 17, 2014

DEKORASI RUMAH - RUANG BAWAH TANGGA

Terpk sedetik perihal my umah...cmna nk deko rumah ni especially tang part bawah tangga..ruangnya agak besar...hurm...1st cdgn dlm kepala nk jdkan ruang mkn bawah tangga...tp ramai yg membantah katanya xsesuai bawah tangga...kalau nk pk umah 2 tingkat pn duk area mana pn mmg dia akan jd bawah jugak..kn..kn...second dideko dgn buat almari ut tv or utk jd sudut bacaan..tp xker nmpk cm serabut ngn buku..daku ni bukan jenis ulat...huhuhu...manusia biasa je kot..time rajin je mood ulat dtg...3rd buat almari utk buh pakaian or pinggan mangkuk...or almari hiasan utk letak segala mak nenek hiasan...tp cm terugi la plak buat benda tu...aku plak xmo la bersesak2 ngn brg hiasan ni cz aku ni bkn jenis rajin nmk mengelap bagai...hurm..meh nk kongsikan antaRA design yg aku terbekenan utk bnda yg aku kata tu.....cer komen ckit mna yg ok...

Thursday, July 10, 2014

DUIT BARU RM6..ada ker?


ha...bunyi cm memain jer kan ngn duit rm6...mama sendiri pn xsure ada ke tak..tapiiiii akak opis mama cakap confirm ada tahun ni..pelancaran untuk duit raya katanya...siap confirm balik dengan en.suaminya yg keje bank lg tu...hurm...tp seyes mama masih berkira-kira nak percaya atau tak..yela selagi xnampak depan mata cmna nk percaya kan..huhuhuu..
ramai jugak duk post dlm fb sal duit rm6 ni...so kita tunggu jela bln ni ada ke tak...huhuhu




Salam Ramadhan 1435H

harini dh masuk hari ke-12 ramadhan...huhuhu..agak lewat utk mama ucapkan salam ramadhan kot...
lama jugak tak menaip kt sini...agak sibuk n suka menyibukkan diri kan...
Ramadhan tahun ni cm biasa byk program nak dibuat...huhuhu...1st nk kena settlekan baju raya kami sekeluarga...sib baik awal2 lg dh beli kain..klu tak lg la pening duk pk nk cr kain...tp setakat 12 ramadhan ni mmg baju sedondong kami sekeluarga belum dijamah...aduss...dh sakit perut pk sal baju raya
Second program...nk buat kueh raya la...huhuhu..tahun ni ingt nak buat beberapa jenis jer..xmo byk jenis tp dlm kuantiti byk la cz mama kn ada 3 umah nk kena cover...huhuhu..dh start raya penat...tahun2 lepas ada jugak membantu tp tahun ni harap pembantu cilik mama tu leh tlg la ckit...
Alhamdulillah jugak..syukur dengan kedatangan ramadhan kali ni...berita gembira mengiringi kami... seriously kami sangat-sangat teruja dengan hal tersebut..(opss...bukan nk dpt bby baru tau..)alhamdulillah mama dh dpt kunci untuk rumah baru..walaupun xdpt masuk lg umah tu coz CF lum lepas tp mmg sgt2 teruja dh.,..dh siap g survey lampu2...dh settle order pasang grill n hampir separuh settle cat rumah...mesti korang pelik pesal cat umah kn...hurm...secara jujurnya mama xbekenan ngn colornya..n nak buat byk color dlm umah..cm dlm kehidupan ada warnawarni..so umah mama pn kami buat warna warni...lantak la org nak cakap pelik ke hape...rumah kami..bkn umah diorg...huhuhu..operasi mengecat umah setakat ni akan disambung selepas raya cz en,hubby dh naik ke s.alam...sebualn skali balik..nmpk gaya lmbt jugak la nk siap...huhuhu
Bilik Utama -kelabu purple
ruang tamu ke-2 (kelabu hijau)

Bilik si kecik sure pink purple
Bilik ke-3 kelabu turqoise
Tandas
meh nk story ckit sal si kecik mama...hurm walaupun lum dpt menambah ahli tp syukur dengan kurniaan yang seorang tu....bnyk perkembangan positif..skolah pn rajin bukan main skrg,,,xde dh nangis2 pagi2...hurm bab mengaji paling mama bangga...alhamdulillah...menghafal pn dh byk surah...iqra pn dh masuk buku 2...alhamdulillah dia sgt teruja dengan buku-buku...satu perkembangan bagus yang perlu diterapkan dalam diri anak-anak....
 cinta hati mama..

okla setakat tu jela dlu mama coratcoret kt sini...ada keje nk kena settlekan..meh nk tunjuk muka pemilik ckit..huhuhu...



Monday, April 7, 2014

Bisnes Tudung - Eryna Raisya Collection (ERC)

Memandangkan tahun ni tahun bisnes... dan dengan sedikit kepakaran dan minat yang ada...bermula bulan Februari 2014 mama dh start bisnes tudung...Homemade tau...Pasti pemakai berpuas hati dengan kualiti material terbaik yang digunakan dan design tudung yang akan mama cuba ilhamkan yang terkini...Insyaallah.. 

Ni label my tudung...moga mama beroleh kejayaan dengan bisnes kecilan ni...

 sebahagian koleksi tudung ERC

 Syria Raisya

 Shawl Dwi Kasih

 Halfmoon Eryna

 Shawl Alisha Like Ariani

Semua Material berasaskan Chiffon berkualiti tinggi.

Berminat bls sms n whatsapp : 0129555145 (Lisa) -marlisa@usm.my
0145063875 (Shuhada)

Wednesday, January 22, 2014

tak tau betul ke takkk

http://stayreward.com/index.php?share=40967

mama jumpa benda alah ni...hemm..katanya bila klik ada income masuk..huhuhu...entah la..nilai sendiri la kawan-kawan...

Cis Kek Meleleh

arini nk buat 2 post...tertiba terajin plak..hehehe

 meh nk kongsi resipi sikit...sebenarnya projek tahun lepas ag ..tp sebab mama sibuk n xberblog lama kn so pendamkan ajer la yekkk..n arini mama nk kongsi resipi kr uols semua...

kek ni mmg kegilaan org ramai skrg ni kn... n bg mama sgt senang n simple+++sgt sedap...ni mama buat utk datang opis...masing2 meleleh duk melayan..huhuhu..seronok tgk teman2 opis makan hasil air tangan kite kn...



Resipi Cheese Kek Meleleh
resipi kek mama copy dr blog Rahel

Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
 
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
 
Topping (lupa ambk dr blog mana)

 Untuk Cream
250g cream cheese (tatura)
1/2cwn / 3/4 cwn susu pekat manis -mama just letak 1/2 cwm jer or mengikut tahap kemanisan tekak masing2
1/2cwn / 3/4 cwn fresh milk/full cream/ whipping cream dairy - letak mengikut tahap kecairan yang diingini

Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.

Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut  + tambah choc chip untuk meriahkan lagi hiasan n rasa umph dalam tekak kite


slmt mencuba semua
 

post 1st di tahun 2014 - bersawang sudahhhh...

alahai..bersawang sudah my blog ni....lama tak menginspirasikan celoteh kt sini...sekali sekala terasa rindu pd my blog.. alhamdulillah di tahun baru ini semua berjalan lancar n mama super bz di tahun baru ni..tanggungjawab makin bertambah...alhamdulillah syukur dengan semua kurniaanNya...

masuk je tahun 2014 maka berubahla angka umur mama tahun ni...wah...wah..angka depan dh nak jd no 3 dah...kejap jer masa berlalu...mama still rasa muda remaja...hehehe..(untung jadi org kecik molek kan...) opss...tapi rasanya mama ni dah makin kembang kut walaupun kecik..asal jumpa orang mesti kena tegur..huhuhu...mana taknyer kalau timbangan sebelum ni just no 4 didepan tp sejak akhir tahun lepas dh naik no 5 kt depan..pastu nak turun balik no 4 dh xturun-turun...huhuhuh..sesak betul la...huhuhu (sape suh niat nk jejak no 5 kn..)

hemm..tahun ni mama harap nasib n cita-cita mama akan tercapaila...banyak wishlist yg dh ada dalam kepala ni...meh nk kongsi sikit...

1. nak lengkapkan diri dengan amalan & ilmu kepadaNya - xmo dah ada langkau2 beribadat 2. nak ada umah sendiri (dlm progress exco-cz mama org negeri lain) 3. nak sihat tubuh badan-luaran & dalaman 4. nk berjinak-jinak ngn bisnes - dalam kepala skrg bab menjahit 5. nak pujuk my hubby stay with me always -xmo dh duk PJJ

ha...tu serba sedikit...huhuhu..moga2 tercapaila di tahun 2014 ni... hemm..perkembangan anak dara mama sekarang...hehehe..dh jadi anak dara pun..siap pandai bersolek hape dh..dh masuk 5tahun pn tahun ni...tp terkilan jugak sbb mama masih xde rezeki nk bg dia adik...dia asyik duk mintak nak adik...huhuhu..terkadang sedih juga nak buat camna rezeki dari Allah..kita mampu merancang n berusaha je kn... okla tu jela corat coret mama di tahun baru n di post pertama tahun ni...
 meh nk kongsi pict latest mama...

mama bersyria..just nk tunjuk tudung yg didesign n dijait sendiri..see makin tembam my pipi kn..huhuh..
 my anak dara...my raisya...

last...of coz me with my lovely hubby...sama lebar but xsama tinggi...huhuhu




Sunday, September 8, 2013

majlis pertunangan adik tema kuning hijau pink

sekejap jer masa berlalu...adik2 mama dh besar seme..masing2 dh pk hal jodoh n nak kawin..wah.cepatnya masa berlalu..baru je kejap duk tgk diorg bersokolah menengah...tup2 skrg dh abis blaja rupanya...dh abis diploma dh masing2...

31 ogos lepas berlangsungnya majlis pertunangan my adik yang ke-4(yang ke-3 belum lagi yekk)...mama sangat-sangat teruja tau..yela..lepas 6tahun xde majlis gilang gemilang akhirnya tahun ni ada balik...jauh beza tau...keterujaan tu mmg super2 meninggi la...hehe...lg seronok bila byk hasil kerja kita masa majlis berlangsung..jika 6tahun lalu semua mengharap mak ayah...tapi tahun ni mama as kaka sulung...so semua telah diserahkan ke tangan mama...

alhamdulillah jugak dengan jayanya mama berjaya hasilkan baju tunang 4 my sister...baju sedondong n tudung sedondong..pelamin...hantaran..sangat2 seronok tau...semua buat sendiri..xde tempah menempah..jimat belanjaaa...

walaupun majlis buat kecil-kecilan dengan tetamu pihak lelaki cuma 7 orang... tapi meriahnya ala2 kenduri kawin tau..hehehe...alhamdulillah jugak hari yang sama kami pakat satu family buat open house raya...kira skali penat jer untuk 2 program...memang berbaloi2...makanan semua licin smpai ke malam...kami just kemas n basuh barang yang kosong..xpayah nk buang2 sisa2 xabis...suka betulkan buat makan-makan cmni..hehehe...
meh nk tepek sekitar majlis...









p/s:sronok bila tgk hasil kerja..lagi seronok bila dpt pujian dr org ramai...huhuhu