>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Monday, April 7, 2014

Bisnes Tudung - Eryna Raisya Collection (ERC)

Memandangkan tahun ni tahun bisnes... dan dengan sedikit kepakaran dan minat yang ada...bermula bulan Februari 2014 mama dh start bisnes tudung...Homemade tau...Pasti pemakai berpuas hati dengan kualiti material terbaik yang digunakan dan design tudung yang akan mama cuba ilhamkan yang terkini...Insyaallah.. 

Ni label my tudung...moga mama beroleh kejayaan dengan bisnes kecilan ni...

 sebahagian koleksi tudung ERC

 Syria Raisya

 Shawl Dwi Kasih

 Halfmoon Eryna

 Shawl Alisha Like Ariani

Semua Material berasaskan Chiffon berkualiti tinggi.

Berminat bls sms n whatsapp : 0129555145 (Lisa) -marlisa@usm.my
0145063875 (Shuhada)

Wednesday, January 22, 2014

tak tau betul ke takkk

http://stayreward.com/index.php?share=40967

mama jumpa benda alah ni...hemm..katanya bila klik ada income masuk..huhuhu...entah la..nilai sendiri la kawan-kawan...

Cis Kek Meleleh

arini nk buat 2 post...tertiba terajin plak..hehehe

 meh nk kongsi resipi sikit...sebenarnya projek tahun lepas ag ..tp sebab mama sibuk n xberblog lama kn so pendamkan ajer la yekkk..n arini mama nk kongsi resipi kr uols semua...

kek ni mmg kegilaan org ramai skrg ni kn... n bg mama sgt senang n simple+++sgt sedap...ni mama buat utk datang opis...masing2 meleleh duk melayan..huhuhu..seronok tgk teman2 opis makan hasil air tangan kite kn...



Resipi Cheese Kek Meleleh
resipi kek mama copy dr blog Rahel

Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
 
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
 
Topping (lupa ambk dr blog mana)

 Untuk Cream
250g cream cheese (tatura)
1/2cwn / 3/4 cwn susu pekat manis -mama just letak 1/2 cwm jer or mengikut tahap kemanisan tekak masing2
1/2cwn / 3/4 cwn fresh milk/full cream/ whipping cream dairy - letak mengikut tahap kecairan yang diingini

Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.

Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut  + tambah choc chip untuk meriahkan lagi hiasan n rasa umph dalam tekak kite


slmt mencuba semua
 

post 1st di tahun 2014 - bersawang sudahhhh...

alahai..bersawang sudah my blog ni....lama tak menginspirasikan celoteh kt sini...sekali sekala terasa rindu pd my blog.. alhamdulillah di tahun baru ini semua berjalan lancar n mama super bz di tahun baru ni..tanggungjawab makin bertambah...alhamdulillah syukur dengan semua kurniaanNya...

masuk je tahun 2014 maka berubahla angka umur mama tahun ni...wah...wah..angka depan dh nak jd no 3 dah...kejap jer masa berlalu...mama still rasa muda remaja...hehehe..(untung jadi org kecik molek kan...) opss...tapi rasanya mama ni dah makin kembang kut walaupun kecik..asal jumpa orang mesti kena tegur..huhuhu...mana taknyer kalau timbangan sebelum ni just no 4 didepan tp sejak akhir tahun lepas dh naik no 5 kt depan..pastu nak turun balik no 4 dh xturun-turun...huhuhuh..sesak betul la...huhuhu (sape suh niat nk jejak no 5 kn..)

hemm..tahun ni mama harap nasib n cita-cita mama akan tercapaila...banyak wishlist yg dh ada dalam kepala ni...meh nk kongsi sikit...

1. nak lengkapkan diri dengan amalan & ilmu kepadaNya - xmo dah ada langkau2 beribadat 2. nak ada umah sendiri (dlm progress exco-cz mama org negeri lain) 3. nak sihat tubuh badan-luaran & dalaman 4. nk berjinak-jinak ngn bisnes - dalam kepala skrg bab menjahit 5. nak pujuk my hubby stay with me always -xmo dh duk PJJ

ha...tu serba sedikit...huhuhu..moga2 tercapaila di tahun 2014 ni... hemm..perkembangan anak dara mama sekarang...hehehe..dh jadi anak dara pun..siap pandai bersolek hape dh..dh masuk 5tahun pn tahun ni...tp terkilan jugak sbb mama masih xde rezeki nk bg dia adik...dia asyik duk mintak nak adik...huhuhu..terkadang sedih juga nak buat camna rezeki dari Allah..kita mampu merancang n berusaha je kn... okla tu jela corat coret mama di tahun baru n di post pertama tahun ni...
 meh nk kongsi pict latest mama...

mama bersyria..just nk tunjuk tudung yg didesign n dijait sendiri..see makin tembam my pipi kn..huhuh..
 my anak dara...my raisya...

last...of coz me with my lovely hubby...sama lebar but xsama tinggi...huhuhu




Sunday, September 8, 2013

majlis pertunangan adik tema kuning hijau pink

sekejap jer masa berlalu...adik2 mama dh besar seme..masing2 dh pk hal jodoh n nak kawin..wah.cepatnya masa berlalu..baru je kejap duk tgk diorg bersokolah menengah...tup2 skrg dh abis blaja rupanya...dh abis diploma dh masing2...

31 ogos lepas berlangsungnya majlis pertunangan my adik yang ke-4(yang ke-3 belum lagi yekk)...mama sangat-sangat teruja tau..yela..lepas 6tahun xde majlis gilang gemilang akhirnya tahun ni ada balik...jauh beza tau...keterujaan tu mmg super2 meninggi la...hehe...lg seronok bila byk hasil kerja kita masa majlis berlangsung..jika 6tahun lalu semua mengharap mak ayah...tapi tahun ni mama as kaka sulung...so semua telah diserahkan ke tangan mama...

alhamdulillah jugak dengan jayanya mama berjaya hasilkan baju tunang 4 my sister...baju sedondong n tudung sedondong..pelamin...hantaran..sangat2 seronok tau...semua buat sendiri..xde tempah menempah..jimat belanjaaa...

walaupun majlis buat kecil-kecilan dengan tetamu pihak lelaki cuma 7 orang... tapi meriahnya ala2 kenduri kawin tau..hehehe...alhamdulillah jugak hari yang sama kami pakat satu family buat open house raya...kira skali penat jer untuk 2 program...memang berbaloi2...makanan semua licin smpai ke malam...kami just kemas n basuh barang yang kosong..xpayah nk buang2 sisa2 xabis...suka betulkan buat makan-makan cmni..hehehe...
meh nk tepek sekitar majlis...









p/s:sronok bila tgk hasil kerja..lagi seronok bila dpt pujian dr org ramai...huhuhu

Durian Crepe 4 Second years....

huhuhu mengcrepe lagi di tahun ini..selepas setahun berlalu tahun ni mama mengcrepa plak...kesnyaada durian yg dh xmampu nk dilayan dek tekak...so nk menyedapkan tekak ni mama buat crepe..nk buat tempoyak cm sayang plak cz durian memang elok rupa lagi..
memandangkan jugak my sis ada kt umah n xpenah lg makan crepe my homemade so semalam mama buat opps rajin...huhuhu..memula mengcrepe xmenjadi jugak...tangan masih kayu n kaku nk mengolek adunan...last2 alhamdulillah menjadi jugak..dapat la sepuluh ketul durian crepe untuk hidangan tekak kami....
meh nk kongsi reseipi mama...mama just guna 4 jenis tepung jer..xde stok la tepung 5..6 jenis tepung kt umah...


RESIPI DURIAN CREPE
20g tepung gandum
20g tepung ubi
10g tepung jagung
10g tepung kastard
1biji telur
1sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus (castor)
40ml susu cair - xde stok pn...
150ml air -mama taruk 190ml air cz xde susu
pewarna kuning telur

cara-cara

masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk, sebatikan dan tapis...
lengser kuali dengan sedikit minyak/ butter
ambil sesenduk kecil n tuang dalam kuali dan layangkan kuali agar ianya nipis.
pastinya kulit betul-betul nipis yekkk
masak dengan api yang kecil...
masak hingga crepe kering dan xperlu terbalikkan (kita nk guna belah yg xterbalik td sebagai yg luar...(belah berkilat))
dah settle semua boleh start letak filling...

filling..

non dairy whipping cream -mama guna brand rich
isi durian

cara membungkus...

ambil crepe..pastikan belah berkilat di bahagian luar yekk...
letak cream sedikit ditengah2 crepe kemudian letak isi durian di atas cream tadi dan diakhiri dengan cream semula bagi membalut isi durian td...
bungkus seperti buat popia...

dh siap masuk esbox kejap n dh sejuk dh boleh ngapppp...






Thursday, August 22, 2013

Opsss..dh bersawang-sawang n berdebu-debu

alhamdulillah untuk sekian kalinya selepas hampir setengah tahun akhirnya dapat juga mama luangkan masa membelek dan menaip blog yang telah lama bersawang dan berdebu ini...
memang sejak sekian lama mama agak sibuk dan terkadang berfikir panjang untuk menulis...mungkin kerana masih fobia dengan keadaan semasa...namun mama pasti keadaan telah reda dari ion-ion negatif yang mendekati diri mama sejak mama menyepi...
 sebelum memulakan bicara mama lebih panjang mama ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin buat semua teman-teman n pembaca blog mama ini...
 secara jujurnya mama sangat merindui untuk berblog namun seperti yang mama sebut tadi..terlalu banyak ion-ion negatif mengelilingi mama...ion-ion positif terlalu kurang untuk mama kuatkan semangat untuk berblog...huhuhu...

hemm..mama nk story perkembangan mama skrg...hemm..adala satu-2perkara yang seronok untuk dikongsi namun ada jugak yang kurang enak dikongsi...

1. alhamdulillah awal tahun lalu mama dh dpt surat pengesahan jawatan...akhirnya selepas hampir 5thn berkhidmat akhirnya mama dpt jugak berkhidmat secara tetap di USM ni...
2. alhamdulillah juga mama dh telah selamat menambah aset diri...akhirnya dpt jugak memiliki kereta sendiri walaupun tak besar xmahal tp cukupla untuk keluarga kecil mama...
3. sedikit kesedihan telah melanda diri mama...namun jawapan masih belum diketahui secara jelas,,namun mama berharap moga tersasar dr hasil awalnya....moga dijauhkan dari segala keburukan, kesusahan dan malapetakanya...
4. sekarang ni tengah sibuk nak menambah aset tetap...moga2 allah permudahkan mama untuk miliki umah sendiri...namun macam2 dilema yang melanda..moga setiap keputusan dan pilihan mama adalah tepat dan terbaik...


okla semua..tu la serba sedikit rumusan story mory mama setakat ini...meh nk kongsi sikit ganmbar raya..







p/s: alhamdulillah tahun ni baju raya kami sekeluarga mama yg buat n jahit...proud to my self...heheh


Monday, February 25, 2013

Percutian di tahun 2012

sangat-sangat lama xmenaip di blog usang ni..tahun 2012 merupakan tahun yang penuh liku ranjau..sangat-sangat sibuk dari awal tahun sehingga ke akhir tahun...
 tahun 2013 menjengah di luar kesedaran masa...mama juga tetap sibuk..nak merehatkan minda di blog usang ni pn xsempat... so entry bagi tahun 2013 ni mama nak kongsi percutian sehari mama ke cameron.seyes mama xpenah jejak kaki ke sana walaupn dr tmpt tinggal ni just 3-4jam jer...huhuhu...xde masa dan nak pegi perlukan bajet jugak...
so sempena setahun kerja tanpa cuti rehat yg panjang...tanpa ke mana so mama putuskan nk ke cameron...sehari ok la sbb niat nk jejak kaki ke bukit sejuk 2... so meh layan gambo jela yekk..