>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Thursday, December 22, 2011

Dah Tiba Masanya

nampaknya dah tiba masanya untuk mama menyepikan diri dr dunia maya buat sementara waktu..mungkin diwaktu cuti saja mama akan bw n berentry di sini...hemm...rupanya ramai yang xsenang akan kehadiran blog mama didunia maya ni...bukan sebab teman2 maya tp sbb dunia nyata...huhuhu...xpasti apa silap entry2 lampau mama...rasanya xpenah nk entry yang pelik2...berblog bagi mama sekadar meluahkan rasa dihati...meluahkan benda yang xboleh kita luah secara langsung dengan sesiapa...n bagi mama ni cara mama nk hilang masalah yang mama pendam dijiwa...xsangka rupanya akan dijadikan penyebab...terpulang pd yang menilainya...

okla teman2...jika diizin olehNya kita bertemu lagi...
doakan kejayaan mama di alam nyata yekk..huhuhu

p/s:lepas ni xtau kt mana mama nk luahkan segala masalah n rasa dijiwa...
secara jujur sejak kecil hingga sekarang ni la cara mama nk hilangkan masalah...n nk 'cool'kan segala rasa dengan cepat...dlu mama tulis kt kertas smpai 4-5helai sambil nangis n buang ke tong sampah...skrg bezanya dibuat secara maya...huhuhu...xpelakan...adala2 cara yg blh mama cr nk tenangkan jiwa...huhuhu..kt maya ni pn bukan semua dicoret kt sini...ada yg perlu n ada yg xperlu diceritakan...

Tuesday, December 20, 2011

mendung xterduga...



wah...tajuk siap bermadah ag kn...tp 2 la realiti kehidupan setiap manusia...kenkadang langit mendung jer sepanjang jalan tetiba cerah secerahnya...ada jugak yg selalu je cerah sepanjang jalan tup..tup mendung xterduga datang...ada jugak mendung je smpai kesudah..cm musim skrg ni...n ada jugak cerah sepanjang jalan...hemm..yang ni mmg betul2 bernasib baik...begitu jugak mama...skrg ni mungkin dah nasib mama dilanda malang...mungkin Allah sedang menguji kekuatan & keimanan mama padaNya..
hemm..andai kata jodoh mama berpanjang..alhamdulillah & andai kata jodoh mama sampai di sini..alhamdulillah itu dh nasib & rezeki mama...kita hanya merancang Dia maha mengetahui...sesungguhnya setiap kejadian pasti ada hikmah disebaliknya..mungkin akan ada sinar yang menanti dipenghujungnya..atau mungkin juga ada kegelapan...kita hanya mampu berdoa...

p/s: Doakan kebahagian mama sekeluarga yekk...moga akan ada sinar dipenghujung & sepanjang perjalanan hidup mama...


Thursday, December 15, 2011

Balik Kampung..Ceneh tunggu kepulangan ku


wah..arini mama berkobar2 xsabar nak balik keje..huhuhu...xsabar nk cepat sampai kt umah at Ceneh...huhuhu..hemm..korang mesti nk tau mana Ceneh 2...hemm..kt Kemaman la..hemm..dekat sgt ngn umah k.zue..kami ni jiran la jugak kiranya tp xpenah bersua muka sejak dh besar ni...huhuhu...

hemm..seyes dlm hati ni sangat rindu kt my ummi...yelah ngn pelbagai masalah melanda..mama perlukan teman untuk berbual mesra..melepaskan segala rasa dijiwa..n mama tau hanya Ummi yang sudi mendengarnya n sudi memahami masalah mama ni..hanya dia yang selalu menyokong mama dr belakang...

ummi....anakmu dh xsabar nk jumpa n peluk ummi...huhuhu...

p/s:mama sgt2 letih bila pk hal masalah n keje...ditmbh plak ngn masalah sampingan yang lain...mama perlukan terapi jiwa...huhuhu

doakan keselamatan kami pergi n balik yekkk...moga kami slmt smpai ke destinasi n dijauhkan segala malapetaka yang diingini dlm perjalanan nant....



Family day Pentadbiran PPSP

hemm..skrg sesi ramah mesra n rilek2 jiwa lak...huhuhu...selepas masalah besar melanda mama...huhuhu..
peristiwa pada Sabtu-10Disember 2011 at Sri Nipah Resort, Bachok...

hemm..agak kurang happy berbanding family day thn lepas...huhuhu..seyes...pegi pn cm terpaksa je...tp sbb bayaran dh buat awal2 n dh niat awal2 nk pegi n rilek2 jiwa nan lara ni...so mama teruskan niat 2...hemm...

per2 pn meh tgk pict lu ckit...

ni semua yang hadir bersama family...tp xbestnya pict my kecik xfokus..sibuk ngn bola jer...n ari 2 pn dia agak moody..my sbb mr papa xde...huhuhu...2 la antara faktor utama mama xmo pegi..tp bila pk2 blk xde hubby pn xpe..we all enjoy jugak...huhuhu


ni pict si kecik yg sibuk ngn bolanya...org duk bergambar dia siap g posing main bola depan org ramai...isk..isk..anak...anak...

1st main ni...lari kaki 3 ..mama dpt no.3..huhuh...mcm terbang je time lari..huhuhu...sib baik partner sama saiz...

ni salah satu acara yg mama main...bowling kelapa..habuk xkena...kes serabut ngn si kecik la..tp sib baik partner dpt skor...huhuhu..so kami dpt gak merasa hadiah no.1...

hemm..bila tgk diorg duk main pecah belon ni..teringat sejak kt mr papa...hemm..thn lepas dia la juara pexah belon...huhuhu...tp tahun ni...bagi kt org lain la plak...huhuhu

p/s: xpasti la mama thn depan merasa ke x family day ngn diorg lagi...huhuhu..bila ditmbh ngn skim SBPA yang baru ni mcm terpk ada something wrong akan berlaku kt mama...huhuhu..adakah jodoh mama masih kuat disini atau sebaliknya...
doa2 kan la kebahagian n kesejateraan mama yekk..moga rezeki n jodoh mama disini masih panjang...

Thursday, December 8, 2011

windu nk blogging.....huhuhu

lama giler mama story mory dalam ni...hemm...mcm2 kejadian sepanjang tempoh 2...ada yg gembira ada jugak yg duka...huhuhu

cerita gembira...hemm..kete mama dh siap dibaiki n roadtax dh di sambung...so sonok leh jenjalan,....tp yang duka..mmg betul2 duka nestapa ar...huhuhu..pedih menusuk jiwa kalbu mama ni...huhuhuu...xsanggup rasanya nk bercerita...tp klu dipendam nanti luka berdarah lak kan...mama lak jenis suka lepas dengan bercerita...biar lega dihati...

hemm..korang nak tau ker? ceritanya sal kerjaya mama la...hemm..mama dh lebih 3thn keje kt sini so sepatutnya dh sah jawatan la...so sbb mama ada problem ngn exam ari2 so xdapat mama nk disahkan...n bila dh lepas exam ada masalah lain la plak yang timbul...adusss...besar sungguh dugaan yang diberiNya utk mama....hemm...mama xperaku oleh ketua jabatan...reasonnya mama bergantung keje ngn org lain...uikkk...xpaham mama...katanya sejak staf 2 xde tahun ni prestasi keje mama merudum...xpaham mama tang mana yg jatuh...xbuat keje ke haku?byk sgt ker jasa staf 2 yg buat mama bergantung ngn dia..rasanya time staf 2 ada mama mmg sakit jiwa tgk keje dia...tup2 bos kata mama bergantung ngn dia...adoiiii xpaham mama...sebak xyah ckp la bila bos ckp cm2...plg xbest bila bos ckp mama xbergaul mesra ngn semua staf...n buat gap ikut like mama xlayan staf bawah..adussss..xpaham mama...mana silap mama..setahu mama la...xpenah mama lawan mana2 staf lebih tua xpenah mama buat gap..mama ni masuk group n buat mama ni staf plg rendah bila ngn yang lebih tua..yang lebih muda mama buat kami setaraf...xpenah nk gap org...klu nk gap org xde member la mama...pastu hal keje bos ckp mama xbantu keje staf bawah..adusss...lagi xpaham..walhal daku turun pdg skali buat filling, fotostat...n mcm2 ag..nk bg keje kt staf pn mama tnya dlu sibuk ke x...klu sibuk mama yang buat..cmna bos ckp mama xbantu staf...sungguh2 xpaham mama...sedih bukan kepalang...xtau dr mulut sape yg berkata2 menyampaikan cerita mama berperangai cm2...mama ni xpenah rasa diri ni lebih besar dr org lain...sentiasa duduk ditempat plg kecik n mmg pn mmg dah2 sah kecik kn...huuhuhu...mungkin Allah nk duga mama mcm...moga mama lebih tabah n lebih kuat berusaha...

p/s :::::----kawan2..doakan kejayaan mama yekkk...doakan mama agar lebih kuat n sabar untuk terus berkhidmat di sini..if ada peluang n ruang yang lebih baik mungkin mama akan undur diri dr sini...xsanggup dinilai seperti ini...sangat2 memalukan bila kita dinilai seperti itu...seolah2 mama ni makan gaji buta sepanjang tahun ni...huhuhu


Wednesday, November 23, 2011

entry using BB

Huhu saje je nk ngetes tulis entry guna my new gadget ni..klu ok blh la mama terus buat entry baru bila free..esp before tdo..keh..keh..yela jrg2 je blh menaip skrg ni wlpn byk bnda yg nk di kongsi dgn teman2 maya..
Tp syg xlh nk masuk pict ar..huhu..xpelh klu cm2..

Tuesday, November 22, 2011

Elliza AF3 Kahwin

wah ramai upanya artis yg kawin pd 11.11.11 yg lalu...salah sorg artis ni...Elliza bekas pelajar AF3...hemm...pesal mama buat citer sal artis ni..sbb artis lain mama dh tau..cuma yang ni xtau ag..tertiba search sal artis kawin jumpa entry sal artis ni kawin..hemm..mama suka gak ngn dia ni...sbb dia comel tau...suka tgk dia berlakon..wah2...tp bukan peminat fanatik la...per2 pn meh tgk picture dia kawin....



mama suka pelaminnya yg simple...huhuhu

nak tau lebih lanjut klik sini yekkk...

Sunday, November 20, 2011

Khamis (17-nov-2011) Mama cuti lagi

lama xmengarang...huhuhu..sgt2 bz sejak akhir ni..yelah nk mengejar tarikh uk projek yg lum siap ni kn..huhuhu..tp dlm duk kejar tarikh 2 mama sempat ag cuti...kesnya bukan hape la sgt..sebab si kecik yg konon2 buat manja n gedik..adoiii..sakit kepala pk hal anak ni...huhu..

hemm..ari rabu aka 16/11 mr papa dh naik s.alam so sebab lama sgt bermanja2 ngn mr papa n sebelum 2 dh bermanja2 ngn tokma nya so ari khamis 2 jd gedik la..nangis2 xmo ngn sape..so mama xnk sakit otak senang cuti jelah..kasi can le kt si kecik nk bergedik ari2...huhuhu...boring siot duk umah bila owg keje...(uik pe hal lak ngn org keje wal hal kt umah mama bkn ada yg keje pn...keh..keh..) bukan hape...dengki la weh tgk org g keje leh wt keje..kita ni melenguk kt umah layan si kecik..huhuhuhu...

okla..meh layan pict ckit projek mama cuti 2...huhuhu..projek makan2 la..per lg boleh buat..keh..keh...


Roti gulung sosej jer projeknya...cicah ngn Jalapeno cheese..

Wednesday, November 16, 2011

New Gadget at 11.11.11



BlackBerry Curve 8520 MORE PICTURES
ni kes xmo laki lebih dr bini..hahahaha...bkn hape niat utama nk cr no Maxis..tup2 tgk diorg buat offer dftr no baru dpt bb...so mr papa try suh cek nama blacklist...cnfrm xlepas..hutang mr celcom zaman muda xdibayar lgsung...huhuhu..so org maxis 2 mintak ic mama...hemm..mmg sah2 la xde blacklist sbb mama dh settle bulan ni hutang Mr broadband Celcom jahanam 2...hemm..so enth cmna termakan pujukan si abg Maxis 2...terambik la gadget ni...ingt hati nk beli la hp baru bln 12 ni pas buat kutu hp/cash kt FB tp nmpk gaya ambik cash jelah...so leh menyimpan...so skrg ni hutang baru bulan2 adalah bil Maxis la plak...hehehe...xpe jnji mama puas hati...mama dlu dpt gadget baru n dpt no maxis yg diidam2kan...bulan2 xkisahla...janji xsakit hati xtau ke mana duit pegi...huhuhuu

plg penting kita dpt tgk benda hasil duit kita kerja..klu xbuat cm2 habuk pn xnmpk..asyik duk bayar itu ini..pastu simpan enth kemana...habis cm2 jer...huhuhu...xkisah la haper2 janji hati senang...


p/s: mama buat cmni sbb sakit hati...bulan2 mr papa bg brp sen je kt mama..yg lain mama seme bayar...klu kena kt korang sah2 korang pn skt hati...yg geramnya 4-500 dpt lak hulur kt mak dia..kita nk hulur kt mak kita habuk pn xdpt...pastu nk beli brg dapur pn xdpt ngn gaji dia...agak2 la kn nk bg kat mak pn...bkn mama marah dia bg duit kt mak dia..tp jgn smpai kita xcukup duit dh la...ni x...duit susu anak pn seme gaji mama..mcmana mama xterasa..janji dlu nk bayar itu ini tup2 yg bayar kita gak..mana tanggungjwb dia sbg suami klu cmni..baik duk kg mama je yg tanggung mr papa..ni x...duk jauh sebulan sekali jumpa blk2 dpt xberbaloi2 ngn tinggal anak bini...huhuh...
(sorry la teman2 klu korg rasa mama ni teruk xkisah la..yg pasti mama nk suh mr papa sedar akan kewujudan mama n raisya dlm hidup dia...mama nk dia sedar tanggungjawab dia....bukan mama nk ckp dia xbertanggungjwb tp dia skrg cm sedikit lupa ngn kewujudan mama dlm hidup dia...sedih tau bila kita dilupakan....sbb 2 mama klu blh xnk duk jauh2 cmni sbb mama tau byk kemungkinan akan jadi..salah satu cmni la..sistem kewangan keluarga xteratur lgsung..dia keje cm xkeje jdnya...asyik xcukup duit...duit dia kuar xtau ke mana hala....huhhu)

doakan kebahagian kami berkekalan n dimu


Monday, November 14, 2011

Mood Keje dh datang....

hemm...xde modal nk mengarang...bukan per..skrg tengah struggle duk buat sistem ni...sambil2 buat..sambil2 blaja..biasala bila kena buat projek guna benda yg xpenah diajar time blaja...so terpaksa merangkak dlu la nk blh jalan...huhuhu...nazak jer...tp alhamdulillah skrg dh ada sedikit peningkatan dr usaha mama 2...hope dpt siapla cepat2...huhuhu
doakan sistem mama buat ni menjadi yekkk...

mau tempek pict gedik si raisya di pagi raya aidiladha lalu...huhuhu

Thursday, November 3, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha

dikesempatan yang masih ada ni..mama nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua teman2 mama di alam maya ni...moga raya ni bertambah kegembiraan n bertambah2 pahala buat meraka yang buat korban..sama2 kita bersedekah daging korban pada mereka yang memerlukan...

huhuhu
kt pantai timur ni meriah raya korban tau...



Bingka Roti Kukus Pandan

wah...mama dh mula nk mengopy resepi org...huhuh..bukan ape..dh org share kita copy la..yang paling penting memang terasa teringin sangat nak makan n nak membuat...huhuhu..alhamdulillah setakat ni mmg berjaya n hasilnya...yum..yum..masyukk...huhuhu

hemm..cm biasa mama kidnap resipi dr blog k.ieta aka masammanis
nape mama suka blog k.ita...hemm..bagi mama k.ieta ni suka cuba mengolah resipi asal n hasilnya mmg marvelous pd pandangan kita n bila mama cuba resipi yang dioleh mmg betul umpp...xsia2 mencuba...huhuhu,,,

moh tgk hasil bingka roti mama...tp xsecantik cm k.ieta buat la..tapi yang penting rasa dh ada...huhuhu


BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : Notabilia
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home

8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
200 ml santan - guna santan kara jer...
200 ml air
1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
4 biji telor
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 helai daun pandan - disimpul -mama xbuh pn xde daun pandan...

Sediakan loyang 8 inc dan gris loyang dengan sedikit butter
Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang
Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
Balut tutup loyang dengan aluminium foil
Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit.
Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan.

mama ikut cara k.ita tang roti 2...
Roti tu canai nipis dulu, kemudian gulung.
pastu masukkan dalam bekas yang berisi adunan tadi biar terendan 10 minit, pastu angkat perlahan2 masuk dlm bekas..



Makaroni Goreng...

semalam tetiba rajin kejap...huhuhu..balik keje rasa lapar jer perut mama ni..hemm...lg bertambah lapar bila duk layan citer Pastakt TV2..adusss...tekak pn mula berinterkasi dengan jayanya...huhuhu..tetiba teringat ada macaroni...hemm..ni blh layan makaroni goreng ni...huhuhu..so pe lagi...smbil layan citer Pasta sambil masak Makaroni...huhuhu..nyum2....masukkkk...
hemm..mama masak cm masak spagetti je...huhuhu..cara sendiri xde guna Pregio punya..semua bahan sendiri..sgt2 simple n senang guna rencah sendiri pun..xde ragu2 akan kehalalan...huhuhu...rasa pn lebih kurang jer ngn pregio punya..tp kali ni mama masuk hotdog ganti daging cincang/ ayam...huhuhu..okla..mls nk nunggu ayam lembik kan....

moh view ckit makaroni goreng mama...huhuhu


sory comot ckit n xclear...ni dh makan baru teringat nk snap..sib baik xabis ag time ni..huhuhu

moh tgk resipi mama

100g makaroni (rebus kasi lembut) + garam ckit
1biji bawang putih (dicincang halus)
1/2 biji bawang besar (didadu halus) klu nk lebih pn xper..ikut selera masing2...
2 sudu sos tomato (klu ada tomato puri lg best)
2biji cili padi (dihiris) -ikut selera kepedasan masing2
1 sudu kecil sos tiram
1pc sosej - dipotong nipis
sedikit gula & minyak masak

cara2

1. panaskan minyak n tumiskan bawang putih+bawang beras+ cili padi hingga naik bau...jgn smpai garing sgt..
2. masukkan segala jenis sos (sos tomato+sos tiram)..kacau sebati.
3. masukkan sosej yang dipotong n biar seketika untuk pastikan sosej 2 masak n sos meresap dlm sosej...kalau kering leh letak air ckit...nak suh nampak bersos...+ sedikit gula utk menambah perisa...(xmo pakai perisa yekk...xbaik utk kesihatan)
4.dah agak2 sosej dh masak, masukkan makaroni n kacau hingga sebati..
5. dah nmpk agak2 kering...leh tutup api n sedia untuk dihidang n dingap...

huhu..simple kn..semua main campak jer...mama buat bukan ikut sukatan sgt..main agak2 jer...

Tuesday, November 1, 2011

Lama xmain DOT DOT

penangan windu nk main dot dot...huhuhu..so minggu lepas projek dot dot ngn si kecik Raisya...hemm..kali ni buat separuh je adunan...n buat versi besar..lama xbuat versi besar (bukan sebab utama yekk)..huhuhu..kesnya mls nk layan bekas kecik n mengukus lama2...buat versi besar 2 kali kukus dh settle...hehehe...moh layan apam dot dot mama...

yg ni paling best selepas sekian lama xbuat apam dot dot...huuhu...mama taruk filing banyak ooo...smpai si kecik layan filing jer..hahahaha...hemm..dapat la dlm 20 biji...tp seyes...banyak giler si kecik 2 makan...lebih dari separuh...kejap2 angkut apam..kejap2 angkut apam...adusss...sonok sgt bila si kecik layan mkn camtu...rasa puas hati membuat n mengedot...



ps: masih terpk mau buat per utk raya ni...huhuhu

Tuesday, October 25, 2011

Nak ke Tak Nak....hemmm

esok dh cuti tp mama masih berkira2 ag ni nk cuti ke xnak...hemmm..xtau la...huhuhu...bila pk hal sistem ni mls je nk keje..yela..buat sehari suntuk pn xjadi gak....huhuhu...tp klu xkeje smpai bila nk siap...huhuhuhu..

hemm..klu cuti ingt nk suh MIL dtg ambik la esok pagi2...huhuhu..leh lepak umah MIL..so ari sabtu leh suh MIL dtg lak..keh..keh..leh lepak n tenangkan fikiran 3-4hari kt kampung..walaupun hubby xde tp ok la dr lepak kt umah ngn anak je kn...huhuhu...

tempek muka dak perasan ciut...