>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Sunday, September 8, 2013

majlis pertunangan adik tema kuning hijau pink

sekejap jer masa berlalu...adik2 mama dh besar seme..masing2 dh pk hal jodoh n nak kawin..wah.cepatnya masa berlalu..baru je kejap duk tgk diorg bersokolah menengah...tup2 skrg dh abis blaja rupanya...dh abis diploma dh masing2...

31 ogos lepas berlangsungnya majlis pertunangan my adik yang ke-4(yang ke-3 belum lagi yekk)...mama sangat-sangat teruja tau..yela..lepas 6tahun xde majlis gilang gemilang akhirnya tahun ni ada balik...jauh beza tau...keterujaan tu mmg super2 meninggi la...hehe...lg seronok bila byk hasil kerja kita masa majlis berlangsung..jika 6tahun lalu semua mengharap mak ayah...tapi tahun ni mama as kaka sulung...so semua telah diserahkan ke tangan mama...

alhamdulillah jugak dengan jayanya mama berjaya hasilkan baju tunang 4 my sister...baju sedondong n tudung sedondong..pelamin...hantaran..sangat2 seronok tau...semua buat sendiri..xde tempah menempah..jimat belanjaaa...

walaupun majlis buat kecil-kecilan dengan tetamu pihak lelaki cuma 7 orang... tapi meriahnya ala2 kenduri kawin tau..hehehe...alhamdulillah jugak hari yang sama kami pakat satu family buat open house raya...kira skali penat jer untuk 2 program...memang berbaloi2...makanan semua licin smpai ke malam...kami just kemas n basuh barang yang kosong..xpayah nk buang2 sisa2 xabis...suka betulkan buat makan-makan cmni..hehehe...
meh nk tepek sekitar majlis...









p/s:sronok bila tgk hasil kerja..lagi seronok bila dpt pujian dr org ramai...huhuhu

Durian Crepe 4 Second years....

huhuhu mengcrepe lagi di tahun ini..selepas setahun berlalu tahun ni mama mengcrepa plak...kesnyaada durian yg dh xmampu nk dilayan dek tekak...so nk menyedapkan tekak ni mama buat crepe..nk buat tempoyak cm sayang plak cz durian memang elok rupa lagi..
memandangkan jugak my sis ada kt umah n xpenah lg makan crepe my homemade so semalam mama buat opps rajin...huhuhu..memula mengcrepe xmenjadi jugak...tangan masih kayu n kaku nk mengolek adunan...last2 alhamdulillah menjadi jugak..dapat la sepuluh ketul durian crepe untuk hidangan tekak kami....
meh nk kongsi reseipi mama...mama just guna 4 jenis tepung jer..xde stok la tepung 5..6 jenis tepung kt umah...


RESIPI DURIAN CREPE
20g tepung gandum
20g tepung ubi
10g tepung jagung
10g tepung kastard
1biji telur
1sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus (castor)
40ml susu cair - xde stok pn...
150ml air -mama taruk 190ml air cz xde susu
pewarna kuning telur

cara-cara

masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk, sebatikan dan tapis...
lengser kuali dengan sedikit minyak/ butter
ambil sesenduk kecil n tuang dalam kuali dan layangkan kuali agar ianya nipis.
pastinya kulit betul-betul nipis yekkk
masak dengan api yang kecil...
masak hingga crepe kering dan xperlu terbalikkan (kita nk guna belah yg xterbalik td sebagai yg luar...(belah berkilat))
dah settle semua boleh start letak filling...

filling..

non dairy whipping cream -mama guna brand rich
isi durian

cara membungkus...

ambil crepe..pastikan belah berkilat di bahagian luar yekk...
letak cream sedikit ditengah2 crepe kemudian letak isi durian di atas cream tadi dan diakhiri dengan cream semula bagi membalut isi durian td...
bungkus seperti buat popia...

dh siap masuk esbox kejap n dh sejuk dh boleh ngapppp...






Thursday, August 22, 2013

Opsss..dh bersawang-sawang n berdebu-debu

alhamdulillah untuk sekian kalinya selepas hampir setengah tahun akhirnya dapat juga mama luangkan masa membelek dan menaip blog yang telah lama bersawang dan berdebu ini...
memang sejak sekian lama mama agak sibuk dan terkadang berfikir panjang untuk menulis...mungkin kerana masih fobia dengan keadaan semasa...namun mama pasti keadaan telah reda dari ion-ion negatif yang mendekati diri mama sejak mama menyepi...
 sebelum memulakan bicara mama lebih panjang mama ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin buat semua teman-teman n pembaca blog mama ini...
 secara jujurnya mama sangat merindui untuk berblog namun seperti yang mama sebut tadi..terlalu banyak ion-ion negatif mengelilingi mama...ion-ion positif terlalu kurang untuk mama kuatkan semangat untuk berblog...huhuhu...

hemm..mama nk story perkembangan mama skrg...hemm..adala satu-2perkara yang seronok untuk dikongsi namun ada jugak yang kurang enak dikongsi...

1. alhamdulillah awal tahun lalu mama dh dpt surat pengesahan jawatan...akhirnya selepas hampir 5thn berkhidmat akhirnya mama dpt jugak berkhidmat secara tetap di USM ni...
2. alhamdulillah juga mama dh telah selamat menambah aset diri...akhirnya dpt jugak memiliki kereta sendiri walaupun tak besar xmahal tp cukupla untuk keluarga kecil mama...
3. sedikit kesedihan telah melanda diri mama...namun jawapan masih belum diketahui secara jelas,,namun mama berharap moga tersasar dr hasil awalnya....moga dijauhkan dari segala keburukan, kesusahan dan malapetakanya...
4. sekarang ni tengah sibuk nak menambah aset tetap...moga2 allah permudahkan mama untuk miliki umah sendiri...namun macam2 dilema yang melanda..moga setiap keputusan dan pilihan mama adalah tepat dan terbaik...


okla semua..tu la serba sedikit rumusan story mory mama setakat ini...meh nk kongsi sikit ganmbar raya..







p/s: alhamdulillah tahun ni baju raya kami sekeluarga mama yg buat n jahit...proud to my self...heheh


Monday, February 25, 2013

Percutian di tahun 2012

sangat-sangat lama xmenaip di blog usang ni..tahun 2012 merupakan tahun yang penuh liku ranjau..sangat-sangat sibuk dari awal tahun sehingga ke akhir tahun...
 tahun 2013 menjengah di luar kesedaran masa...mama juga tetap sibuk..nak merehatkan minda di blog usang ni pn xsempat... so entry bagi tahun 2013 ni mama nak kongsi percutian sehari mama ke cameron.seyes mama xpenah jejak kaki ke sana walaupn dr tmpt tinggal ni just 3-4jam jer...huhuhu...xde masa dan nak pegi perlukan bajet jugak...
so sempena setahun kerja tanpa cuti rehat yg panjang...tanpa ke mana so mama putuskan nk ke cameron...sehari ok la sbb niat nk jejak kaki ke bukit sejuk 2... so meh layan gambo jela yekk..