huhuhu mengcrepe lagi di tahun ini..selepas setahun berlalu tahun ni mama mengcrepa plak...kesnyaada durian yg dh xmampu nk dilayan dek tekak...so nk menyedapkan tekak ni mama buat crepe..nk buat tempoyak cm sayang plak cz durian memang elok rupa lagi..
memandangkan jugak my sis ada kt umah n xpenah lg makan crepe my homemade so semalam mama buat opps rajin...huhuhu..memula mengcrepe xmenjadi jugak...tangan masih kayu n kaku nk mengolek adunan...last2 alhamdulillah menjadi jugak..dapat la sepuluh ketul durian crepe untuk hidangan tekak kami....
meh nk kongsi reseipi mama...mama just guna 4 jenis tepung jer..xde stok la tepung 5..6 jenis tepung kt umah...
RESIPI DURIAN CREPE
20g tepung gandum
20g tepung ubi
10g tepung jagung
10g tepung kastard
1biji telur
1sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus (castor)
40ml susu cair - xde stok pn...
150ml air -mama taruk 190ml air cz xde susu
pewarna kuning telur
cara-cara
masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk, sebatikan dan tapis...
lengser kuali dengan sedikit minyak/ butter
ambil sesenduk kecil n tuang dalam kuali dan layangkan kuali agar ianya nipis.
pastinya kulit betul-betul nipis yekkk
masak dengan api yang kecil...
masak hingga crepe kering dan xperlu terbalikkan (kita nk guna belah yg xterbalik td sebagai yg luar...(belah berkilat))
dah settle semua boleh start letak filling...
filling..
non dairy whipping cream -mama guna brand rich
isi durian
cara membungkus...
ambil crepe..pastikan belah berkilat di bahagian luar yekk...
letak cream sedikit ditengah2 crepe kemudian letak isi durian di atas cream tadi dan diakhiri dengan cream semula bagi membalut isi durian td...
bungkus seperti buat popia...
dh siap masuk esbox kejap n dh sejuk dh boleh ngapppp...
Saya Nak Voucer RM300 Dari MamaQaireen Shoppe
12 years ago