>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Thursday, October 6, 2011

Rainbow Cake

ni projek hujung minggu hari 2...hemm..dh hampir seminggu pn citer ni...heheh..saje mama nk tunjuk hasil membakar mama..tetiba cam rajin nk buat kek ni...bukan pe nk habiskan cream cheese dlm peti ais before expired...huhuhu...per2 pn moh layan pict colorful cake mama ni...tapi mama buat 5 color je...

before disaluti cream cheese...cm xsama tebal je kn...xper abaikan ketebalannya...
after disaluti cream cheese...hehehe..deco2 org xreti mendeco...comot n hudus..xper utk masuk tekak family jer..
after potong...nyum..nyumm
dah jd slice...huhuhu..masyukkan colornya...tgk dh cm sama tebal pn..hehehe
ok lepas dihancus2kn before dingap...

sape nk cuba?meh mama kongsi resipi yg mama kidnap dr blog mana enth...lupa la huhuhu

Rainbow Cake

Bahan2

Ingredients

2 1/4 cups tepung cake/superfine
1 tablespoon serbuk penaik
1/2 teaspoon garam (Jika anda menggunakan salted butter, tak perlu tambah garam)
1 1/4 cups susu segar atau buttermilk (I guna buttermilk)
4 putih telur (telur size A)
¾ cup gula (recipe asal menggunakan 1 1/2 cawan gula)
2 sudu teh parutan kulit limau- (I tak guna parutan limau)
125gm unsalted butter, keluarkan dari peti dan biarkan pada suhu bilik (sepatutnya menggunakan 113gm, tapi I malas nak timbang)
1/2 teaspoon pure lemon extract - (I tak tambah lemon juice)
Gel or powder food coloring
2 tsp vanilla essence (I guna vanilla essence walaupun tiada dalam recipe)

1. Panaskan Oven pada suhu 180 degree celcius. Gris pan kek yang berukuran 5 inci dan alas dengan kertas baking.

2. Tapis tepung kek, serbuk penaik dan garam kedalam bekas. Didalam bekas yang lain, pukul putih telur dan buttermilk secara manual selama 1 minit.
3. Menggunakan stand mixer, pukul butter dan gula dengan kelajuan sederhana selama 3 minit sehingga kembang.

4. Masukkan 1/3 daripada adunan buttermilk telur tadi, dan selang seli dengan gandum sehingga habis. Pastikan mixer berada pada low speed semasa menambah gandum dan buttermilk. Setelah selesai, pukul adunan kek selama 2 minit sehingga sebati.

5. Bahagikan adunan kepada 6 bahgian, warnakan menggunakan food colouring. Bakar satu bahagian dahulu, selama 20 minit atau sehingga lidi tidak lekat pada kek. Keluarkan, dan biarkan selama 5 minit sebelum disejukkan diatas rak penyejuk. Bakar lagi adunan yang lain sehingga habis.

6. Untuk memastikan kek lembab, apabila sejuk, bungkus dengan cling wrap.

For the Cream Cheese Frosting:
125gm butter, suhu bilik
125 gm cream cheese, suhu bilik
125gm mascarpone cheese, suhu bilik
1 cup gula icing
1 tbs esen vanilla

To make the frosting: Gunakan whisk, pukul butter dan cheese pada kelajuan yang tinggu selama 5 minit. Make sure, sekali sekali, scrape (bm?) bowl tu. Kurangkan kelajuan mixer, tambah gula icing dan vanilla esen. Pukul lagi pada medium speed selama beberapa minit sehingga frosting menjadi gebu.