>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Tuesday, October 25, 2011

Nak ke Tak Nak....hemmm

esok dh cuti tp mama masih berkira2 ag ni nk cuti ke xnak...hemmm..xtau la...huhuhu...bila pk hal sistem ni mls je nk keje..yela..buat sehari suntuk pn xjadi gak....huhuhu...tp klu xkeje smpai bila nk siap...huhuhuhu..

hemm..klu cuti ingt nk suh MIL dtg ambik la esok pagi2...huhuhu..leh lepak umah MIL..so ari sabtu leh suh MIL dtg lak..keh..keh..leh lepak n tenangkan fikiran 3-4hari kt kampung..walaupun hubby xde tp ok la dr lepak kt umah ngn anak je kn...huhuhu...

tempek muka dak perasan ciut...




Wednesday, October 19, 2011

Semoga dipermudahkan

sejak akhir2 ni fikiran mama sgt2 la bercelaru...uwaa..buat keje pun xtersusun...byk yang dh smpai duedate...xtau la kenapa...pening n berserabut je kepala hotak mama ni...seyes keje banyak tp buat2 xabis gak ada jugak yang tertinggal...xtau mcm mana...bos pn dh sound2 keje xsiap...(dia xsound direct mama..just bgtau kt bos kecik)..huhuhu..xtau la nape ngn mama ni..

sebenarnya mama pening duk pk hal sistem ni...ari2 duk serabut ngn ISO la..kajian kepuasan pelanggan la..pencalonan staf la..tup2 hal cctv n access door lak tertinggal..xtau cmna nk bgtau kt bos sal hal ni yang belum settle ag...bos budget mama dh settle kn semua...mmg mama dh buat awal2 ag ari..dh siap tnya tp surat utk bos tndatangan xperasan xbg ag kt dia...uwaaaa..cnfrm kena marah kt bos klu cmni...huhuhuhu..redha jelah..mmg salah kita...surat 2 duk bawah segala hal2 ISO pastu asal nk jumpa bos ari2 dia meeting la..ada keje la...cuti la..ada org kt bilik la..adussssss....byk je kn alasan mama..tp mmg realiti cm2 ar...cuma mama ni satu hal lak...nyanyuk n cuai memanjang...huhuhu


semoga segala kerja mama ni dipermudahkan olehNya..amin.

Monday, October 17, 2011

Panasss..panassss..panasssss

wah kasi hot..hot..hot...for entry....ceh hot la sangat..habuk pn tarakkk...yang hot 2 barang dalam tauuu....brp ape?????

Hati mama yg super2 hot...

hemm..biasala klu duk dlm komuniti yang ramai wajib akan ada yang meng"hot-hot"kan suasana...fuh...mama pn xtau pesal si bedah ni xsuka sgt kt mama..cm anti segala keje yang mama buat..fuhhh... hangin tau...
siap sound sinis kt mama masa mama bawak kek coklat ari2 masa jamuan makan2 kt opis....

dia sound per korang nk tau...
ala semua boleh buat...sape xbuat xjd la keknya...
waaaa...dlm hati panas jer..dh ko xnk buat xyah sound la..aku buat ni ikhlas...ko xnk makan sudah sikit xluak la...ramai ag yg sudi mkn kek aku ni...

geram x korang....huhuhu..mama tau mesti dia nk suh org puji dia terer buat per2...mama sikit xlayan la..dh klu mmg betul2 teror kita puji ikhlas kita..xpayah paksa suh org puji la...huhuu



Sunday, October 16, 2011

Ditinggalkan atau meninggalkan....???

cerita sedih nk dikongsi kt sini...huwaaaaa...mama ditinggalkan oleh insan2 yang tercinta....hemmm...sedihnya....

huhuhu...udah la si papa meninggalkan mama ngn si kecik..arini si kecik lak meninggalkan mama...di kidnap oleh MIL & FIL...huhuhu...

Nampaknya minggu ni mama tdo bersendirian la...uwaaa..xsyok..sunyi sepi umah mama...

p/s-kan best klu mr papa ada...dah sah2 cm honeymoon jer...keh..keh...(otak jahat)


My Happiest Moment

meh jpoin contest ni...hadiah pun masyuk tau..
penganjur- Olympus..
nk join klik sini yekk...

really happiest moment when she smile....i like this pict...
penuh makna picture ni..dah pandai bergaya rupanya si kecik ni bila mama kuarkan kamera...memang dia sangat happy...mama & papa xpayah cakap..seyes happy bila tengok gayanya...huhuhu...di snap pada Hari Raya Aidilfitri 2011 baru2 ini..


snap via Olympus Digital Camera Fe-5020






Thursday, October 13, 2011

TV Besar...

huhuhu..mau menunjuk2 ckit ar...cesss...kurang siuman ke hape mama ni nak menunjuk...xbaik tau menunjuk2 kn...isk..isk...tp xkira mama mau menunjuk2 gak barang baru umah mama ni...hemm...per lagi seperti tajuk entry kt atas la...TV aka Television...
bukan suka2 nk beli tv besar gaban ni...tp sbb mr hubby dh lama mengidam nk tv besar kn n flat lak..so bila tv lama mama buat hal..so dh masanya utk beli tv idaman mr papa 2...huhuhu

meh kita tgk besar mana tv mama 2...sgt2 besar tau...
ha...tgk kotak lu n tv lama yg besar n gemuk..ni after pasang...patut gantung kt dinding tp mr papa xde so letak atas rak buruk ni la dulu...jnji ada tapak tv xtunggang langgang...besar kn...

jenama: Panasonic
Saiz:50"
jenis: Plasma

ok...dh siap utk diguna...rancangan wajib tonton tiap hari...Babytv (mama siap leh hafal lagu2 dlm babytv..keh..keh)

p/s: pasni mau beli katil single & almari kecik lak..request dr my sis...


Wednesday, October 12, 2011

Apam Mekar

hemm..dh lama sebenarnya mama xbuat apam..ni apam yang latest mama buat..skrg xseronok nk buat apam..kesnya tukang makan xde la...huhuhu...boring+jemu bila tukang makan only mama & raisya...huhuhu..hope pasni bila my sis ada kt sini leh la start meng'apam balik...huhu..sonok sebenarnya buat apam especially apam dot dot...

okla meh view apam mekar yang lates mama buat.ni bulan lepas rasanya...terlupa nk buat entry sbb time 2 ingt nk simpan 2-3 hari..tup2 dh lupa terus..ni pn belek2 gmbr lama..jumpa apam ni..huhuhu...cantik x apam mama buat ni...tp xmereh sgt la..ada yg jd cm apam senyum pn ada...huhuhu


opss sorry xde resipi entry ni..mama mls nk cari gali resipi apam mekar ni..huhuhu...

p/s: nnt nk buat plak la apam..tp apam pe lum diputuskan ag..myb projek hujung minggu ni la...


Monday, October 10, 2011

Lepak-Lepak Versi 2

hari kedua mama cuti kami lepak2 kt Pantai Senak, Bachok...ni pas g tinjau2 TV baru la...kesnya TV lama dh jengggg...tgu setengah jam baru on...huhuhu..mr hubby lak dh lama ngidam nk tv baru..so per lagi...tinjau tv baru la..tup2 TV 50inc yg digrabnya..adusss...umah cm panggung wayang udahhhh....huhuhu...tp penontonnya 2org jer...keh..keh...
per2 pn meh layan pict gedik kami kt pantai senak...tujuan sal nk cari PG utk raisya...situ mmg nyaman n xsibuk ngn org ramai la...

ok moh layan pict la..mls nk citer banyak2...
papa cm xde perasaan je layan raisya...
ni lak permulaan sebelum start main air...duk jauh2 lu dr a
ni lak permulaan sebelum start main air...duk jauh2 lu dr air...
ok dah..kaki dh pijak air...ok...dia dh start main air..abis basah sluar n baju..sib baik sblm g pantai singgah opis ambik brg...tgk2 ada courier legging & tight yang mama order...
see..new tight...muat2 ngn raisya...saiz xl tau...ni aksi time dlm kete..otw nk balik umah dah...suka betul buat muka cmni....hudus la,,,muka mama harus adala...ni time minum before balik...

p/s: yang pasti memang sonok la....enjoy jer....


Kek Karamel

lagi citer basi mama nk story kt sini...huhuhu..ni projek 2minggu lepas...tetiba rasa rajin nk membuat n tetiba rasa nk makan...huuhu...sebenarnya kes tergoda ngn blog k.ita aka masam manis..tp yang pasti ni projek yang memang lama tertangguh..kesnya xberani nk buat keknya...seyes..takut tenggelam dek karamel...xterapung cm owg lain buat...hehehehe

meh tgk kek comel mama lu yekk baru kita kongsi resipi yg mama kidnap dr blog k.ita..yg best siap tunjuk cara tau...


moh tgk resipi C&P dr blog k.ita aka masam manis

resipi Kek Karamel
resipi by Munirah Baharum
C&P from K.ita

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi. (xlorek pn)

Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


p/s: pasni mama mau buat lagi..xpuas ati sbb ari2 buat termanis tang karamel..huhuhu...


Sunday, October 9, 2011

Akhirnya...Alhamdulillah

hemm..rasanya semua teman2 FB ramai yang dah tau hal ni...hehehe...mood happy sangat sejak ari khamis ari2...opsss...bukan nk dapat baby yekk..tapi mama dh lulus exam perkhidmatan...hope pasni leh la confrm keje...n pastu leh la berkira2 nak tambah baby...moga rezeki mama akan berpanjangan la...amin...seyes sonok gile bila buka result ari2..tgk keputusan lulus...yela...4kali exam xlulus...mmg menanti sgt la saat 2..