>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Wednesday, September 8, 2010

biskut raya oh biskut raya

ha..ni smbungan entry lama...sal biskut raya warna warni i 2...ala..suji pelangi...hem...jom kita tgk mna rupa my suji pelangi...adakah very2 mervelos atau sekadar indah khabar dr rupa..heheheh...

ha ni la dia..amacam?cun x?hehehe...okla...berbaloi2la cz 1st time buat 2..
 jom kita tgk resipi suji pelangi yg i buat ni...

Bahan-bahan ( 40-50 keping )

  • 100 g minyak sapi ( 8 1/4 sb rata )(i guna minyak sapi gheeblend -i buat couble...nk buat byk terus kn)
  • 50 g gula icing - ayak ( 1/2 cwn rata dan kurangkan 1 sb rata )
  • 1/8 sk garam halus(lupa nk letak)
  • 200 g tepung gandum ( 1 1/3 cwn rata ) + 1/8 sk b.soda - diayak bersama
  • 20 g badam kisar ( 2 1/2 sb rata )
  • pewarna merah,kuning,hijau (i guna color biru gak)
  • Secukup gula halus - untuk tabur
  • secukup paper cup

Cara-cara


  1. Suji_pelangi_d_kacau
    Minyak sapi,gula icing dan garam dikacau hingga sebati.Masukkan badam kisar dan kacau rata.

  2. Suji_pelangi_d_uli
    Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan dan mangkuk.Jika doh masih melekit,tambah tepung secukupnya lagi.

  3. Suji_pelangi_d_bagi_4
    Bahagi doh kepada 4 bahagian dan warnakan merah,kuning,hijau dan 1 bahagian warna asal.

  4. Suji_pelangi_d_canai
    Ambil secubit adunan drp keempat2 doh berwarna,campur dan bulat2kan sebesar guli. ATAU.... canai setiap doh berwarna dan tindihkan antara 1 dgn yg lain,kemudian dipotong 1/2 inc persegi.Ambil setiap persegi doh dan bulat2kan seperti dlm gambar contoh....

  5. Suji_pelangi_d_loyang
    Susun di atas dulang pembakar dan bakar selama 20 min pd suhu 160C atau sehingga garing.

  6. Suji_pelangi_n_gula
    Golekkan biskut dgn gula halus dan masukkan ke dalam paper cup.

    p/s:opss lupa nk bg tau..ni ambik dr blog my Resipi tau... mmg cmni la i buat...sejibik ikut dia punya step...hehehe..okla..nnt i buat entry biskut lain lak yekk..

1 comment:

  1. salam..

    wahh. kuih raya!

    Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri

    ReplyDelete