entry request dr member mama..katanya nk tau cara nk buat buttercream...uhuhuh..harap dpt mmbantu la sikit2...
Resipi Buttercream Icing
Bahan-bahan ( utk kek dlm 20cm atau 30 pcs cupcakes )
1/2 cwn shortening
1/2 cwn butter
(kalau nak warna putih, guna 1 cwn shortening, tak perlu butter)
1 sudu kecil esen vanilla
4 cwn gula icing (ayak)
2 sudu besar susu segar atau air. (Kalau guna susu segar, kena pastikan kek disimpan dalam peti sejuk dan dimakan segera. Kalau nak tahan lama, guna air sahaja pun boleh)
Cara-cara
1. Pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul dengan kelajuan perlahan.
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai habis dan pukul lagi sampai gebu. Lepas tu masukkan susu segar atau air tadi. Pukul lagi sampai gebu dan putih.
3. Masukkan pewarna (guna pewarna serbuk) dalam bekas berasingan jika perlu.
ni resipi mama C&P dr blog Cara Buat Cupcake
resipi icing mama buat lak cmni..dr yg mama belajar...
500g krimwell
sedikit shortening
150g butter
150g gula icing (opss mama xbrp pasti berat gula icing ni huhuu)
sedikit perisa icing
1/2 cawan susu pekat (ikut suka nk buh atau xnk n tahap kemanisan korang nak)-akak yg ajar mama kata..bila buh susu pekat ni icing jd xmuak n rasa lemak je..
cara-cara
masukkan kesemua bahan diatas...n putar sehingga kembang n gebu...
pastu dh boleh buh atas kek cm pict cc mama kt bawah ni...ni utk mkn2 je...huhuhu...color ikut suka korang la ekk..tp kena guna oil base color la ekkk...
Resipi Buttercream Icing
Bahan-bahan ( utk kek dlm 20cm atau 30 pcs cupcakes )
1/2 cwn shortening
1/2 cwn butter
(kalau nak warna putih, guna 1 cwn shortening, tak perlu butter)
1 sudu kecil esen vanilla
4 cwn gula icing (ayak)
2 sudu besar susu segar atau air. (Kalau guna susu segar, kena pastikan kek disimpan dalam peti sejuk dan dimakan segera. Kalau nak tahan lama, guna air sahaja pun boleh)
Cara-cara
1. Pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul dengan kelajuan perlahan.
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai habis dan pukul lagi sampai gebu. Lepas tu masukkan susu segar atau air tadi. Pukul lagi sampai gebu dan putih.
3. Masukkan pewarna (guna pewarna serbuk) dalam bekas berasingan jika perlu.
ni resipi mama C&P dr blog Cara Buat Cupcake
resipi icing mama buat lak cmni..dr yg mama belajar...
500g krimwell
sedikit shortening
150g butter
150g gula icing (opss mama xbrp pasti berat gula icing ni huhuu)
sedikit perisa icing
1/2 cawan susu pekat (ikut suka nk buh atau xnk n tahap kemanisan korang nak)-akak yg ajar mama kata..bila buh susu pekat ni icing jd xmuak n rasa lemak je..
cara-cara
masukkan kesemua bahan diatas...n putar sehingga kembang n gebu...
pastu dh boleh buh atas kek cm pict cc mama kt bawah ni...ni utk mkn2 je...huhuhu...color ikut suka korang la ekk..tp kena guna oil base color la ekkk...