dah lama tertangguh entry bab puding ni...dh 3 kali buat tau...tp entry baru kuar arini..hehehe...mula2 buat time bulan puasa ari2...huhuhu..masyuk je mkn time bulan puasa 2...pastu 2nd buat masa jamuan raya opis ari2...n last buat semalam sempena jamuan raya Pengurusan Dekan PPSP, USM..yang ni di bayar tau..2 pcs...hemm..ada la masuk hasil walaupun xbyk...blh la kn dr xde..rezeki anak...huhu
per2 pn meh tgk puding tembikai mama buat..
1st trial-
hijau lg banyak dr putih..lupa kulit tembikai putih lg tebal dr hijau...hehehe...agak keras ckit...
2nd-
nice...lembut n manis perlu kurang ckit....tp bg yg suka manis ni dh kira manis buah bg diorg...
3rd...
2pcs versi merah n kuning...
xtau la cmna rasa...tp rasanya myb cm yg second gak kot...huhuhu...
resipi puding tembikai
1 paket serbuk agar2 10gm
4 cawan air
6 sudu besar gula
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu pekat - kurang ckit bg yg kurang manis
3 keping roti gardenia
bijan hitam/ cincau - utk biji
cara-cara
1. masukkan serbuk agar2, air & gula dlm periuk, masak atas api sehingga gula larut.
2. blend roti, susu cair, susu pekat & esen. kisar sehingga hancur.
3. setelah agar2 & gula larut n hancur, masukkan bahan kisar ke dalam periuk, kacau sehingga sebati & rata, masukkan butter kacau hingga larut. biarkan sebentar sehingga adunan puding mendidih, kemudian tutup api.
4. ambil secawan adunan, masukkan pewarna hijau. masukkan utk lapisan bawah.biarkan puding keras kemudian masukkan lapisan kedua iaitu adunan plain 1 1/2 cawan keatas puding yang telah keras. biar keras sedikit masukkan adunan akhir yang telah siap diwarna dengan warna merah atau kuning...lapiskan utk lapisan akhir.
5. tabur bijan hitam kedalam lapisan akhir tadi..
6. simpan dalam peti sejuk utk rasa yang lebih enak...
selamat mencuba..