>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Wednesday, October 20, 2010

Tutorial: Cara Buat Watermark

smlm before blk keje n time free ckit...sambil2 menghilangkn boring n mempraktiskn skill photoshop yg dh lama ditinggalkan....jom blaja cara2 nk buat watermark sendiri

Langkah 1.
Buka new layer dalam photoshop (saya guna Photoshop 7).
Pastikan anda pilih Transparent pada background content tu.



Langkah 2.
Pilih ellipse tool shape untuk create circle . Pilih Path dan buat bulatan.  


Langkah 3
Pilih Text tool dan gerak cursor ke luar kawasan  imej bulatan tadi sampai nampak satu cursor lain yang berpalang , klik di situ dan boleh mula menaip.

Langkah 4 .
Edit text mengikut kreativiti anda. Gunakan Ctrl T atau blending option dan buat adjusment size font sendiri.

Langkah 6
Save imej ni sebagai Save for web ...dan bukannya jpg atau lain2 format.





Akan keluar macam dalam imej atas ni, pilih PNG-24 dan save dalam komputer, pastikan anda ingat di mana anda simpan nanti senang nak cari.


Cara paste gambar/imej pada bulatan .
Nak letak imej , gambar dalam bulatan tu?
Imej mesti di paste kan atas background transparent (mcm dalam langkah 1) dan save as web. Lepas tu buka imej tadi dan copy paste pada bulatan tu.


ok..selamat mencuba...

4 comments:

  1. bestnyer... simple jerk... sng nk paham...

    eb pn wat tutorial watermark nih tapi guna illustrator plk... jom kiter share2 ilmu...(",)

    ReplyDelete
  2. wahhh bgs tol tutorial liesa..tq mama raisya...ibu-afham nk torai..ehehhe

    ReplyDelete
  3. salam lisa, please email me k..nak mintak address utk pos photobook...gmbr leh tgk kat sini k http://kedaigambarkami.blogspot.com

    ReplyDelete