>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Wednesday, May 4, 2011

RESIPI MACARON

huhuhu..disebabkan ada request dr my friend nk resipi macaron ni...so makanya mama kongsikan kt uols semua...huhuhu..meh layan resipi...resipi ni mama ambik dr notti netti tp mama olah car mama sbb ada versi derhaka gak kt sini...huhuhu

Macaron
bahan-bahan
3 biji putih telur (notti netti ckp buh dlm petu 2-3 hari tp mama buat yg ni buh dlm peti, tp mama just guna yg suhu bilik je, biar cm2 lbh kurang 15-30 minit baru putar)
20g gula castor
120g serbuk badam
200g gula icing
secubit cream of tartar
pewarna (jgn guna yg star brand yekkk cz kndungan air dlm pewarna 2 membantut macaron kalian)

cara-cara:
ayak gula icing bersama serbuk badam dan ketepikan.
putar telur putih sehingga gebu, masukkan gula castor n pastu cream of tartar..terus memutar selaju mungkin sehingga marique / xjatuh kebawah bila diangkat. (ingt jgn terus laju yekk)
masukkan serbuk badam & gula icing tadi kedalam adunan.masukkan secara berperingkat (lbh kurang 4 kali) kedalam putih telur tadi.
harus diingat semasa permulaan mengacau adunan ini perlu dibuat dengan lemah lembut, xmau ganas2 yek..guna sudip je yekkk xblh guna mixer
selepas semua adunan dh masukkan bolehla kacau ganas2 ckit, masukkan sedikit pewarna 2-3 titik jer yekk..n pastikan adunan sebati.
masukkan adunan dalam piping beg, n sedia untuk dipicit atas alas kertas.
(nak suh saiz sama korang boleh lorekkan dahulu bulat atas kertas alas 2...saiz ikut korang la yekk..duit 50sen ke..20 sen ker.bagi mama duit 20sen dh ok cz adunan akan mengembang jd cm duit 50sen)
bila dh siap picit korang kena biar kering kt luar plg kurang 1 jam...nk ok 2-3jam..mmg cantik la..nk cepat kering airnya korang letak bawah kipas ar...
hemm..dh nmpk agak2 cm kering n korang pn dh boring menunggu leh la bakar...guna suhu 150darjah selama 15-18minit (opsss..pastikan oven dh panas sebelum 2 yekk)
dah masak korang biarkan biar betul2 sejuk n baru cerai dr kertas lapik n leh la korang nk buh inti per kt tgh2 dia 2...huhuhu

per2 pn slmt mencuba..