>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Wednesday, January 26, 2011

AMALAN 5S

huhuhu..skima nya tajuk mama time ni,..huhuhu...yela..baru pas g dgr ceramah 5S tadi...korang tau ke ape 5S..hemm..meh mama nk kabo ckit...pe yg mama dgr tadi..sebanarnya dh lama tau bab 5S ni..huhuhu..cuam xdipraktiskan lagi jer...heheheh..susah kot org cm mama ni nk berdisiplin bab atur2 barang n fail ni kot..hahaha...cz ada sifat penyayang lebih..hahha..okla..meh mama story apa 5S...

5S mewakili 5XS...iaitu S pertama ialah sisih..kita kena sisih semua barang yg xdiperlukan n yg diperlukan...cara nk sisih pn ada cara gak tau..bkn main sisih..time ni la yg mama akan guna sifat sayang...hehe...sepatutnya kena guna sifat benci..hehehe..cm benci tgk yg brg yg xguna..bkn benci lain la..hehehe..
S kedua lak..susun..ha..time ni la kta nk tunjuk skill kreatif kita tau dlm sesi menyusun barang2 n fail2 agak nmpk lawa n unik dimata n senang dicari n disimpan...
S ketiga lak...sapu..yela..dh sisih n susun kena la sapu biar xde habuk n nmpk bersih..klu tersusun je n xbersih xde guna gak..hahaha...
pastu S keempat lak seragam...hemm..yg ni susah ckit kot klu jenis duk kongsi bilik macam mama...jenis org mcm mama ni la..org lain buat kita xbuat..dh tentu la xseragam nmpknya kn...huhu..
 S yg terakhir lak sentiasa amal..hemm..kena la ada disiplin bila dh buat semua 3S yg pertama tadi...huhuhu...yg ni yg terpenting tau..klu S lain dh buat tp S ni xdiamalkan..sure la xtahan lama...esoknya dh berselerak n berhabuk balik...hahahah..meh kita tgk tempat mama yg bakal dilaksanakan amalan 5S ni...huhuhu..hope ada kerajinan n ada disiplin ar...
 
 ha..ni la tmpt mama 2..berselerak n semak jer...dh jd cm 5S terbalik lak...Sepahkan, Sembunyikan, Serabutkan, ....huhu..lagi 2 S korang pk la..hahaha