>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Wednesday, July 27, 2011

Kek Kukus Lapis Asam Manis

mau story sal kek lak..hehehe..dh boring citer sal kueh jer kn...moh nk tayang kek kukus yang mama buat malam rabu lepas...huhhu...1st trial ni...bila duk belek2 blog masak org tetiba cm teringin nk buat tmbh semua barang ada kan..hehehe..per2 pn layan pict kek mama yg cun melecun 2...

view dr dlm loyang pembakar...fresh dr oven tauuu

after kuar dr loyang...huhuhu..nmpk cm 3 color je..tp sbnrnya 5 color tau...xcaya tgk bawah..

kan betul 5 color..cantik x?cm kek rainbow kn...

moh view ckit tang asam kt tengah2 kek n antara setiap layer kek...cantik kn...huhuhu..i like..byk je mama buh asam
ni lak aduanan lebih patut nk buat 6 lapis tp sbb loyang dh full...so yg ni masuk dlm bekas apam jer..keh..keh...

moh layan resipi yang mama C&P lak dr blog Yatiememories

Bahan-bahan (loyang bulat 9 inci)- loyang mama 7inc je..2 yg lebih adunan
  • 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
  • 1 1/2 cwn gula halus - buh 1 cawan jer..dh cukup manis ngn hawflakes
  • 1 sudu besar ovallette
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 100 gm minyak jagung/masak - buh minyak masak je..jimat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • beberapa titis pewarna kuning dan hijau- mama guna 3 color(merah kuning hijau)
  • asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
Cara Membuat:-
  1. Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
  2. Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
  3. Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
  4. Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  5. Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
  6. Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  7. Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.

p/s: mama nk buat ag la pasni...tp my sis (ada) dh request utk raya nanti..huhuhu