entry masak2 yang dah agak berkurun2...keh..keh..baru mau nunjuk kt teman2 ni...sblm ni mls mama nk transfer pict..so xde story bab makan la..hehehe..
moh nengok puding mama buat...hemm..mama suka panggil puding 3 lapis...sbb tiap2 lapis lain2 rasa...huhuhu..
moh tgk hasil kerja keras yg xberapa nk keras...keh..keh
huhu..presentation yg sgt2 teruk...comot habis...abaikan yg comot 2..just nk tunjuk lapis jer...uik...ada bulat2 kt atas puding kes anak duk mencocok buih2 ..hehehe
ni la hasilnya...sgt teruk comotnya sebab silap mama jugak cz guna bekas yg silap..nk tukar dh xleh..terpaksa jugak buat denga comot2 gitu...korang bayang jelah...bekas mama 2 xmuat nk masuk pengukus...wala weiiiii..jahanam..last2 mama terpaksa kukus jugak ngn letak bekas kueh 2 kt luar pengukus n tutup...mmg guna wap air panas sungguh ar...janji puding karamel masak dh la..xcantik xperla...dr buang ke tanah kn...hehehe
meh tgk resipi mama C&P dr blog Kak Nor..(sory copy pict gak nk tunjuk yg sepatutnya..kita xbuang watermark ekk...xnk tipu2....)
PUDING KARAMEL LAPIS SPECIAL
resipi : K.Nor@SecubitGaram
resipi : K.Nor@SecubitGaram
patut jadi cm yg k.nor ni...tp xjd lak...huhuhu...cantikkan...bangga aku tgk k.nor buat cantik....
untuk puding karamel
1 tin susu cair
1/4 tin air (tin susu cair)
5 sudu besar gula castor
4 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar serbuk coklat
1/2 sudu kecil coklat emulco
untuk gula hangus
6 sudu besar gula
2 sudu besar air panas
Bahagian utk puding buih:
1 paket serbuk agar2 (12gm)
2 biji telur
500ml air
5sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
chocolate rice secukupnya
Utk membuat gula hangus:
Masak gula dgn air dengan api sederhana hingga gula cair dan bahagian tepi gula menjadi perang/keemasan.
Kacau perlahan2 dan teruskan masak hingga gula bertukar menjadi perang/keemasan keseluruhannya.
Padamkan api dan tuang ke dalam kaserol/casserol (atau mangkuk tahan panas) utk membuat Puding Karamel Lapis.
Utk membuat puding karamel:
Panaskan air dalam periuk pengukus hingga mendidih.Satukan susu, telur, gula dan esen vanila kedalam sebuah mangkuk.
Kacau perlahan2 hingga sebati (jgn kacau terlalu kuat dan lama) dan tapiskan.
Bahagi dua adunan.
Satu bahagian hendaklah dimasukkan serbuk coklat dan coklat emulco.
Kacau sebati dan tapis.
Masukkan aduan puding yg pertama (tanpa dimasukkan serbuk koko) ke dalam kaserol/casserole.
Kukus lebih kurang 10 minit.
Keluarkan dari periuk pengukus dan tuangkan adunan puding yg dicampur dgn serbuk coklat secara perlahan2.
Masukkan kembali ke dalam periuk pengukus dan kukus lagi selama 10 minit atau sehingga masak.
Keluarkan dari dari pengkukus dan biarkan sejuk.
Masukkan ke dalam peti ais agar puding betul2 sejuk sebelum dituangkan adunan puding buih.p/s: agak frust ngn kukusan n puding buih yg kurang menjadik...huhuhu...xper..cuba ag kn