>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

**Perihal Raisya**

Lilypie Kids Birthday tickers

PengikutKu...

Sunday, August 14, 2011

Asam Pedas Johor

nyum...nyum..masyukkk...ni kes teringin nk makan sgt..so operasi menjadi la....

moh tgk resipi asam pedas johor...juadah berbuka puasa ke-3..huhuhu...sungguh malas nk update blog skrg ni...hehehehe...

resipi mama c&p dr blog Ummi ajmal

Bahan-Bahan:
6-8 ekor Ikan (Kembong/Pari/Cencaru/Kerisi atau lain2 ikan yg sesuai)-mama guna ikan selayang aka sardin
Sayur Bendi/Terung (kuantiti ikut selera anda)
2 batang Bunga Kantan
Daun Kesum
5-7 keping Asam Keping
Garam secukup rasa
Secubit gula

Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah Kecik
5 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 genggam Cili Kering - mama buh skit je sbb jenis xgemar pedas n pk si raisya nk makan sama kn...

Cara-cara memasak:
  • Tumis bahan kisar sampai betul2 garing (naik minyak) -- kalau xbetul2 garing xsedap tau.
  • Masukkan semangkuk air..pastu tunggu sampai kuah mendidih
  • Bila dah mendidih, masukkan ikan & bendi/terung (pastikan ikan & sayur tenggelam dlm kuah, kalau x tenggelam tambahla air lagi)...biarkan api sederhana besar sampai kuah mendidih
  • Bila dah mendidih, kecikkan api, masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam & secubit gula (ingat tau secubit je, jgn banyak kali cubit hehe.. sbb kalau terlebih kuah jadi manis & xsedap!)
  • Biarkan api maintain kecik dalam 10 minit, cuba rasa..kalau ada yg kurang tambahla apa2 yg patut...Ikut pengalaman saya, rasa asam pedas yg sedap ialah masam & masinnya terasa. Masin ckit pun xpe, sbb nnt nak makan ngan nasi baru best!!!
  • Bila rasa dah ok, tutup api dan hidangkan untuk santapan bersama keluarga atau rakan2...
Tips:

Semua bahan perasa : garam, asam keping & gula dimasukkan last sekali terutamanya kalau guna ikan pari. (Isi ikan pari boleh jadi keras kalau asam keping & garam dimasukkan awal2)