huhuhu...start puasa mula masa nk cuba macam2 masakan baru...keh..keh...utk 1st puasa menu mama adalah ayam bakar & pajeri nenas...hemm...pajeri nenas 2 kebetulan jer..sbb smlm p pasar ramadhan kt Kubang Kerian ni..hemm...mmg langsung xleh nk masuk membeli lauk pauk..so mama terjah pasar basah..hemm..xbasah sgt,,,ada org jual sayur2 jer..so ternampak nenas yg agak mengiurkan...huhuhu...
so pe lagi...mama terus ngap...sedap jugak klu buat pajeri nenas....so adik pn mmg setuju sgt sbb 3-4 hari sebelum penah bercerita bab pajeri nenas kn..so cerita jadi kenyataan ar kiranya..hehehee...
opsss...sory ler..xde pict utk entry ni cz semalam jugak kt kubang kerian aka area umah mama xde letrik..so makanya kami memasak n berbuka dlm gelap la,...huhuhu..nk snap2 pict pn xde mood...huuhu...
resipi pajeri nenas Ummi Mama:
1/2 biji nenas di potong nipis lbh kurang 1/2 inc & bulat2 / belah 2..tgk saiz nenas
1 biji bawang putih (hiris)
1biji bawang merah (hiris)
2 biji bawang merah + 1 biji bawang putih+1/2 inc halia (kisar)
rempah 4 beradik (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga)
1 sudu rempah kari -mama guna kari daging
1 sudu cili giling -ikut suka tahap kepedasan
2 cawan santan - mama guna santan segera 1kotak kecik + 1 cawan air
sedikit minyak
cara-cara
1. panaskan minyak , masukkan bawang putih+bawang merah+rempah 4 beradik hingga naik bau
2. masukkan cili giling& bahan yang telah dikisar, tumis sehingga garing.
3. masukkan rempah kari n masukkan sedikit santan.tumis hingga naik minyak...
4. masukkan santan yang selebihnya n masukkan nenas.
5. tunggu sehingga mengelegak n terus angkat untuk dihidang.
ps: xperlu masak lama2 nenas 2...boleh jugak masak santan hingga sekali mengelegak pastu masuk nenas lebih kurang 3-4minit n terus angkat...ikut cara masing2 ni cara my Ummi...
ada jugak org buat pajeri nenas xletak santan...tp mama lebih suka taruk santan..rasa lemak manis...hehehe...(huhuhu...penambah kolestrol dlm badan..keh..keh)
so pe lagi...mama terus ngap...sedap jugak klu buat pajeri nenas....so adik pn mmg setuju sgt sbb 3-4 hari sebelum penah bercerita bab pajeri nenas kn..so cerita jadi kenyataan ar kiranya..hehehee...
opsss...sory ler..xde pict utk entry ni cz semalam jugak kt kubang kerian aka area umah mama xde letrik..so makanya kami memasak n berbuka dlm gelap la,...huhuhu..nk snap2 pict pn xde mood...huuhu...
resipi pajeri nenas Ummi Mama:
1/2 biji nenas di potong nipis lbh kurang 1/2 inc & bulat2 / belah 2..tgk saiz nenas
1 biji bawang putih (hiris)
1biji bawang merah (hiris)
2 biji bawang merah + 1 biji bawang putih+1/2 inc halia (kisar)
rempah 4 beradik (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga)
1 sudu rempah kari -mama guna kari daging
1 sudu cili giling -ikut suka tahap kepedasan
2 cawan santan - mama guna santan segera 1kotak kecik + 1 cawan air
sedikit minyak
cara-cara
1. panaskan minyak , masukkan bawang putih+bawang merah+rempah 4 beradik hingga naik bau
2. masukkan cili giling& bahan yang telah dikisar, tumis sehingga garing.
3. masukkan rempah kari n masukkan sedikit santan.tumis hingga naik minyak...
4. masukkan santan yang selebihnya n masukkan nenas.
5. tunggu sehingga mengelegak n terus angkat untuk dihidang.
ps: xperlu masak lama2 nenas 2...boleh jugak masak santan hingga sekali mengelegak pastu masuk nenas lebih kurang 3-4minit n terus angkat...ikut cara masing2 ni cara my Ummi...
ada jugak org buat pajeri nenas xletak santan...tp mama lebih suka taruk santan..rasa lemak manis...hehehe...(huhuhu...penambah kolestrol dlm badan..keh..keh)