>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Monday, August 22, 2011

Tat Nenas versi mama

ha..ni 1st trial..dr tahun lepas ag nk try buat tat nenas ni...tp sebab xde peralatan yang cukup so mama tangguhkan..n akhirnya tahun ni terlaksana dengan cemerlang ag..huhuhu...tp pas siap buat..adussss...sakit siot jari2 mama ni..penangan alat terap tat 2 la...huhuhu..

moh layan pict lu...

before bakar


ni after bakar lak

jom tgk resipi C&P dr blog K.Nor Secubit Garam tapi resipi asal tat blueberry

TART BLUEBERRY

250gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
1 bj kuning telur
1 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum
inti/jem blueberry secukupnya
1 sudu teh perisa/esen blueberry-mama xbuh apa2 esen pn
pewarna purple (lebih kurang 1 sudu teh)-tukar je pewarna kuning
** bila ditambah esen dan pewarna ni, adunan jadi lembik sket
so tambah la tepung ya.. lebih kurang 1/4 - 1/3 cawan tpg gandum


hiasan:
1bj kuning telur
1 titik pewarna kuning
1 sudu air
(Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.)
Cara2:
Ayak ke tiga2 tepung.
Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
Masukkan minyak sapi, kuning telur, garam, esen blueberry dan pewarna purple.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
Buat la cam biasa (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C.
Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.