>

**Kami**

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PengikutKu...

Tuesday, October 27, 2009

CUTEST BABY IN WALKER CONTEST

ha..ni lagi satu contest yang aku nk try join...xkisah ler klu xdpt pn..just suka2..klu dpt alhamdulillah ar kn..rezeki anak...

ni aku nk pertaruhkan my raisya pict ngn walkernyer...


nama : Nor Eryna Raisya Mohd Khusairi
Umur : 5 Bulan

hemm...nk bagi kebaikkan n keburukkan walker..hemm..ni saya ada study ckit kt web2 n buku...

Kebaikkan menggunakan walker...

1. Just sesuai untuk yang baby xnormal
yang mana walker membantu menguatkan tulang belakang baby 2..
2.Tp untuk baby normal ni...ok ler kot klu nk memudahkan kita utk buat kerja terutama klu xde org nk pegang/jaga time kita nk wt keje..tp xbermakna kita xawasi...kita stay kna awasinyer...
3. Dapat membantu baby mengerakkan kaki n jari kakinyer ketika duduk n berdiri...so ia cam senaman utk kaki baby...
4. Mengurangkan rasa bosan baby terutama bagi baby yang belum pandai berjalan...kt atas walker ni baby boleh berjalan kemana sahaja so...baby xde ler bosan sgt kn...


Keburukkan baby walker...
  1. Baby yang diletakkan dalam walker lebih mudah untuk jatuh disebabkan oleh rodanya yang tidak boleh dikawal. Paling bahaya apabila walker ini diletakkan berhampiran dengan lantai yang bertingkat atau berhampiran dengan tangga. Bayangkan jika baby anda jatuh dengan kepala dulu dari tangga bersama dengan walker tu. Isskkk….. tak sanggup nak dibayangkan.
  2. Saya dapat tahu byk kes yg boleh menyebabkan baby cedera semasa gunakan walker. contohnya bila tak dipantau dan kecuaian ibu bapa sendiri.lagi2 baby 6 bulan ke atas...kebanyakkan dah pandai panjat walker dan buat stunt..cedera kt kaki n jari kaki cz kita xnmpk bnda2 halus kat lantai yg baby akan pijak kan...mayb mungkin akan menyebabkan keracunan ..cz baby yg kat dalam walker ni boleh mencapai bnda2 yang tinggi mcm ubat..n boleh mengakibatkan kelecuran terutama klu baby mencapai benda2 yang panas like air panas...seterika..
  3. Kajian menunjukkan walker ini sebenarnya tak membantu pun untuk baby berjalan dengan lebih cepat n menjadi faktor kemungkinan baby lewat berjalan mungkin berlaku.Ye lah… dah duduk dalam walker, buat apa dia susah-susah nak berjalan lagi...tolak je walker tu dengan kaki(buat baby malas nk jalan). So xpayah pakai walker biar diorang berdikasi sendiri...
  4. Walker juga sebenarnya menghadkan pergerakan baby untuk menyusur, merangkak dan berdiri tanpa bantuan.
  5. Dapat menjimatkan duit kita...yeleh bukan murah baby walker ni..sume mahal kn...
  6. Menyebabkan kelainan pada kaki baby...kenyataanya....baby akan duduk sambil mengangkang dalam baby walker...so ia akan memberikan kelainan pada tulang peha...n boleh mengakibatkan baby akan berjalan dengan agak mengangkang kelak.
'Baby Walkers are Dangerous!'
  • Baby walkers send more than 14,000 children to the hospital every year, and
  • 34 children have died since 1973 because of baby walkers.
rekod dr American Academy of Pediatrics

hah..walaupun aku tahu byk sgt keburukkannyer...tp disebabkan tok ma nyer nk suruh my raisya guna..so aku terpaksa...hemm..tp pengawasan penuh perlu aku berikan utk keselamatan raisya...n aku xkn letak dia lama2 kt dalam walker...just kejap2 jer n my raisya pn bagus gak...dia cepat boring bila lama sgt kt dalam walker...lebih suka duk atas org n meniarap..hehehe...

ha..sesaper nk join pn blh..tp kena ikut syarat kt bawah ni tau...

Syarat Penyertaan

• Jadi Follower ometomei dan add ometomei dalam bloglist anda
• Umur si comel mestilah tidak lebih 2 tahun
• Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
• Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel yang berada di dalam walker
• Ceritakan pendapat anda tentang walker tersebut (baik dan buruk)
• Sila nyatakan nama si comel dan umurnya
• Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri in

1 comment:

  1. salam..mekasih raisya cz sudi join contest auntie..

    montel tul raisya yer..

    Same umur ngan echa ler...

    gud luck ye

    ReplyDelete