ari jumaat lepas mama buat karipap...huhuhu...jom layan klim karipap mama...sory la mama xreti nk guna alat buat klim karipap 2...mama reti buat sendiri je klim karipap 2...huhu...###mcm poyo je ayat mama ni kan..hahaha..yela..betul la..xreti nk budget la klu guna benda alah 2...dh la xlawa...huhuhu..kelim mama buat lagi lawa n kemas la...huhuhu..xcaya jom tgk hasil kerjakeras tangan mama pagi2 jumaat ari2...hemm..inti lak mama guna inti ikan..ni curi inti yg mil buat...huhuhu..mls mama nk buat inti..so ambik yg mil je la..dia mmg slalu buat inti..huhu...klu kt ganu org panggil "kemose" bagi karipap inti ikan ni...tapi ada yg xcukup inti mama taruk coklat ganache yg balance buat toping cc ari2...hehehe..sedap gak ooo...
kan betul mama ckp...mmg lawa guna peralatan asli ni (jari runcing mama la-cess...koya lagi mama)
lagi kelim yg mama buat...
ni selepas goreng..nmpk cm hangit je..tp sbnrnya kes flash kamera je...
kan tegap je kelim yg dibuat sendiri xcm yg alat kelim karipap 2...huhuhu...ni baru ori..kif..kif..
meh nk kongsi resipi nk buat kulit karipap ni...ranggup sampai ke petang tau walaupun terdedah ngn angin...
bahan-bahan:
200g tepung gandum
1 sudu mentega
3-4sudu minyak masak
1sudu shortening
sedikit garam halu
air
cara-cara:
1. panaskan mentega n minyak hingga cair n betul2 panas
2. masukkan minyak n mentega yg panas ke dalam tepung n kacau sebati
3. masukkan shortening dan garam kacau sebati...(time ni mama gaul guna tangan..nk pastikan semua tepung sebati ngn bahan2 tadi)
4. masukkan air n gaul sebati n sehingga tepung xmelekat pada bekas..
5. bulat2 kan tepung menjadi sebesar penumbuk baby..kecik2 je...ekk..tp jgn kecik sgt..nanti nak canai jadi nipis lak..
6.canai tepung yg dibulat2 tadi menjadi bulat n nipis (jgn terlalu nipis yekk..)
7. masukkan inti n boleh mula kelim tepi
8.dah siap bolehla goreng ngn api sederhana yekk hingga kekuningan..