mama buat cheese tart semlm...sgt gumbira dengan hasilnya...hemm..mama ambik masa 2 hari gak baru settle...bkn sbb susah ke hape...hari 1st 2 mama buat kulit lu..pastu tgk jam dh dkt kul 1..tepung byk lagi...rasa cm ngantuk n malas je...so tepung utk pastry 2 mama masuk peti ais je n smbung hari 2nd..hehehe...sonok buat kulitnya...ralit jer...tup2 dah siap...pas2 bakar...nyum..nyum...ranggupnya...hehehe..pastu semalam mama buat filling lak n settlekan terus n terus try..sgt2 masyuk hasilnya...
ni ha..hasilnya..dpt ckit je sbb mama buat filing ckit..kulitnya byk lagi..rajin2 mama buat lak filling...hehe
xreti la mama nk lorekkan strawberinya...nk suh jd cm org lain buat..huhu...biasala buat xberguru...kui..kui..tp stay puas hati..
zoom dekat ckit...huhu
resipinya:
PASTRY (resepi chef anuar)
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum
Cara:
1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan
5.Tekan doh pada acuan tart. ...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit. Quite easy...cuba la....
Filling for blueberry cheese tart (mama buat separuh jer ngn hasil byk 2..)
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
Blueberry filling
Cara:
Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.
PASTRY (resepi chef anuar)
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum
Cara:
1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan
5.Tekan doh pada acuan tart. ...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit. Quite easy...cuba la....
Filling for blueberry cheese tart (mama buat separuh jer ngn hasil byk 2..)
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
Blueberry filling
Cara:
Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.